Hyppää sisältöön

20 vuoden yritys – DDR:n diktaattori Honeckerin leski antoi viimein tv-haastattelun

Itä-Saksan viimeisen diktaattorin Erich Honeckerin vaimo Margot esiintyy maanantaina Saksan televisiossa. Chilessä asuva DDR:n mahtavin nainen on vältellyt mikrofoneja muurin murtumisesta saakka. Nyt Honecker ei kadu mitään ja uskoo yhdistyneen Saksan olevan kohta taas kuin kommunistinen DDR.

Honecker Santiago de Chilessä 24. heinäkuuta 2010. Kuva: Claudio Reyes / EPA

Margot Honecker oli Itä-Saksassa itsekin aktiivinen kommunisti. Hän toimi DDR:n kansansivistyksestä vastaavana ministerinä vuodesta 1963 aina muurin murtumiseen 1989 saakka. Muurin, jonka kommunistisen puolueen SED:n keskuskomitean turvallisuusasioiden silloinen sihteeri Erich Honecker rakennutti Berliinin vuonna 1961.

Erich Honecker toimi vuodesta 1971 lähtien DDR:n yksinvaltaisena kommunistijohtajana. Saksojen yhdistyttyä häntä vastaan käyty oikeudenkäynti keskeytyi vuonna 1993. Honecker oli sairas ja kuoli syöpään vuotta myöhemmin Chilessä.

Saksan yleisradioyhtiö ARD:n dokumenttielokuva Der Sturz kertoo, mitä Saksan viimeiselle diktaattorille tapahtui DDR:n romahdettua. Ohjelmassa haastatellaan myös henkilöitä, jotka joutuivat Honeckereiden vallan uhreiksi.

Dokumentissa selviää, että vuonna 1927 syntynyt Margot Honecker käyttää nettiä ja seuraa Chilestä edelleen tarkasti Saksan tapahtumia. Dokumentin tekijöiden mukaan Honecker ei kuitenkaan kaipaa nykyiseen Saksaan. Diktaattorin leski jopa uskoo, että jonakin päivänä Saksa on jälleen sosialistinen maa.

Miljoonayleisön maanantai-iltana keräävästä dokumenttielokuvasta on Saksassa jo etukäteen kohistu valtavasti. Margot Honecker on onnistuttu lukuisia kertoja saamaan kameran eteen kotinsa edustalla Chilessä, mutta haastattelua hän ei ole suostunut antamaan.

Dokumentissa Honecker kuvailee, kuinka hänen miehensä itämä siemen elää edelleen Saksassa ja puhkeaa jonakin päivänä taas kukkaan. Hän sanoo myös ARD:lle, että Honeckerit olisivat luoneet aivan toisenlaisen DDR:n, mutta heille ei annettu siihen tarpeeksi aikaa.

Suosittelemme sinulle