Hyppää sisältöön

Haitin avustuskokous koolle

Karibianmeren alueen köyhin valtio Haiti on jumittunut köyhyyteen, jota yritetään jälleen helpottaa kansainvälisellä avulla. YK:n ja Amerikan alueen kehityspankin IDB:n jäsenmaat kokoontuvat tänään Washingtoniin keräämään rahaa saarivaltiolle.

Naiset jonottavat ruoka-apua
Haitilainen pikkutyttö istuu varjossa satojen naisten jonottaessa YK:n Haitin avustusoperaation (MINUSTAH) jakamaa ruoka-apua Pravillessa 11. syyskuuta 2008. Samana syksynä hurrikaanit Ike ja Hanna pyyhkäisivät saaren yli surmaten satoja. Kuva: Orlando Barria / EPA

Washingtoniin kokoontuu tiistaina yli 30 valtion, järjestön ja rahoittajan edustajaa laatimaan 2-vuotista kehityssuunnitelmaa ja keräämään rahaa Haitin budjettivajeen korjaamiseksi. Budjettivajeen täyttämiseen tarvitaan sata miljoonaa euroa ja työpaikkojen luomisen useampivuotinen rahoitus. Paikalle tulevat YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton, hänen puolisonsa presidentti Bill Clinton ja sijoittaja, nykyisin myös hyväntekijänä tunnettu George Soros. Haitista kokoukseen osallistuu pääministeri Michelle Pierre-Louis.

Haiti on elänyt orjuuden aloittamasta köyhyydestä siirtomaavallan ja poliittisten levottomuuksien kautta nykypäivään. Pelkästään viime vuonna hurrikaanit pyyhkivät saarivaltion yli neljä kertaa ja tuhosivat 10-miljoonaisen kansan elämää. Hurrikaanien aiheuttamat tuhot nousivat 750 miljoonaan euroon. Mm. suuri osa tiestöstä tuhoutui. Haitilaisista yli 60 prosenttia saa niukan elantonsa hyvin pienimuotoisesta maataloudesta. Ruuan tuotantoketju on kuitenkin niin heikko ja alkeellinen, että valtio elää tuontiruuan varassa.

Kansainvälinen lama estää nousun

Kansainvälinen talouslama on leikannut myös siirtotyöläisiksi lähteneiden haitilaisten rahalähetyksiä kotiin. Kun maailmanmarkkinahinta on noussut, haitilaiset ovat kirjaimellisesti joutuneet taistelemaan ruuastaan. Viime vuoden ruokamellakat olivat hyvin väkivaltaisia. Järjestystä ylläpitivät YK:n rauhanturvajoukot, joita on Haitissa 8000.

Eräs avustuskokouksen osanottaja sanoi kohteliaasti, että Haiti on käännekohdassa, josta se ensimmäisen kerran vuosikausiin voi kääntää kurssin kohti muutosta. Suomennttuna hänen lausuntonsa tarkoitti, että Haiti on nyt niin syvällä köyhyydessä, ettei se voi enää muuttua huonommaksi. Suunta olisi siis ylöspäin.

Suosittelemme sinulle