Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kiistelty Tenon kalastuslupapäätös uusiksi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on palauttanut kiistellyn Tenon kalastuslupapäätöksen takaisin Lapin TE-keskukselle. TE-keskus ei myöntänyt viime kesänä paikkakuntalaisen kalastuslupaa miehelle, koska hän asui vain kesät ja lomapyhät Tenolla.

Avaa Yle-sovelluksessa

Mies pitää itseään paikkakuntalaisena ja valitti asiasta Rovaniemen hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, koska ei pitänyt häntä Tenon kalastussäännön tarkoittamana, vakituisesti Tenon jokilaaksoissa vakituisesti asuvana henkilönä. Hallinto-oikeuden mukaan sillä ei ollut merkitystä, että miehen kotipaikka oli kuntakuntalain perusteella Utsjoki.

Mies valitti edelleen KHO:hon. KHO kumosi Rovaniemen hallinto-oikeuden päätöksen.

KHO:n mukaan TE-keskus ei ollut selvittänyt asiaa tarpeeksi eikä perustellut päätöstään riittävästi, joten kalastuslupa on käsiteltävä uudelleen.

Turisti kalastaa kalliimmalla

Tenolla paikkakuntalaiset saavat kalastaa ulkopaikkakuntalaisia halvemmalla. Paikkakuntalaisen kalastuslupa maksoi viime kesänä viisi euroa.

Kalastaakseen Tenojoella miehen olisi pitänyt vuokrata vene noin 27 eurolla vuorokausi ja ostaa ulkopaikkakuntalaisen kalastuslupa hintaan 40 euroa vuorokausi, vaikka hän on asunut Utsjoen kunnassa vuodesta 1985 ja hänellä on oma vene törmän päällä. Miehen mukaan hän joutui yhtäkkiä ja ilman ennakkovaroitusta turistin asemaan rannassa, jossa hän on asunut vuodesta 1993 lähtien.

Valittaja kertoo jääneensä eläkkeelle kirvesmiehen töistä elokuussa 2007. Talvella 2007-2008 hän oli ollut kunnostamassa taloa Polvijärven Martonvaarassa. Keväällä 2008 hän remontoi poikansa taloa Mikkelissä.

Mies kertoo siirtänensä aika ajoin postiosoitteensa pois Utsjoelta, koska Tenojoen varrella olevat postilaatikot ovat avoimia heittolaatikoita, jotka täyttyvät talvisin helposti lumesta.

Lupien myyntiä tiukennettu

TE-keskus on tiukentanut lupamyyntiään, koska osa Tenon kalastajista on saanut paikkakuntalaisen luvan, vaikka ovat muuttaneet kesän jälkeen pois Utsjoelta. TE-keskus ilmoitti viime keväänä paikallisille luvanmyyjille, että epäselvissä tapauksissa kaikilta luvanhakijoilta pyydetään selvitys vakinaisesta asumisesta Utsjoella.

Tiukentuneen luvanmyynnin seurauksena paikkakuntalaisen lupia lunastettiin viime vuonna yhteensä 735, joka on noin sata vähemmän kuin vuonna 2006.

Suosittelemme sinulle