Hyppää sisältöön

Kritiikin Kannukset ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapäälle

Kritiikin Kannukset –palkinnon saa tänä vuonna elokuvaohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää esikoisohjauksestaan Muukalainen.

Ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapää. Kuva: Venice Days

Palkintolautakunnan mukaan Valkeapään filmi palauttaa uskon siihen, että viihteellisen elokuvateollisuuden keskellä voi yhä tehdä tinkimätöntä taide-elokuvaa.

Muukalainen kertoo inhimillisistä perustunteista pienen pojan näkökulmasta. Palkintoperusteiden mukaan filmin vaikuttavuus perustuu taitavasti kerrottuun, pelkistettyyn tarinaan. Jokainen osa-alue kuvausta, lavastusta ja äänisuunnittelua myöten toimii saumattomasti yhteen. Myös näyttelijätyö on vahvaa. Valkeapään fiktiivinen elokuva ei sitoudu mihinkään historialliseen aikaan tai paikkaan.

Valkeapään elokuva on osoittautunut myös haasteeksi elokuvakritiikille. Kun nykyään elokuvat räätälöidään kansallisvetoisiksi tai koskettamaan nykypäivän ihmistä, ne keräävät valtamedioissa suurimman huomion. Muukalainen sen sijaan muistuttaa siitä, että elokuva voi olla edelleen täysillä itseensä uskova, universaali ja lahjomaton taidemuoto.

Kritiikin Kannukset myönnetään merkittävän taiteellisen läpimurron tehneelle nuorelle taiteilijalle. Suomen arvostelijain liiton vuosittainen palkinto jaettiin nyt 48. kerran.

Suosittelemme sinulle