Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vaihtoehtohoitoja aletaan rajoittaa lailla

Vaihtoehtohoitoja pohtinut työryhmä on luovuttanut tiistaina peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.) raportin vaihtoehtohoidoista. Lakiin on tulossa useita vaihtoehtohoitoja rajoittavia säännöksiä, esimerkiksi hypnoosin kieltäminen.

Akupunktiossa
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Hypnoosia saisivat vastedes harjoittaa vain terveydenhuollon ammattilaiset, sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa. Ainoastaan terveydenhuollon ammattilainen saisi niinikään hoitaa henkilöitä, jotka eivät voi antaa tietoista suostumusta hoitoon. Heihin voidaan laskea hyvin kehitysvammaiset tai mielenterveyshäiriöiset.

Vakavia sairauksia saisi hoitaa vain yhdessä lääkärin kanssa. Esimerkiksi syöpää tai epilepsiaa vaihtoehtohoitajat eivät saisi hoitaa omin päin.

Lainsäädännön tavoitteena on parantaa potilasturvallisuutta. Peruspalveluministeri Risikon mukaan potilaan valinnanvapautta ei pidä rajoittaa, mutta erityisen haavoittuvaisille ihmisille on varmistettava potilasturvallisuus.

Kehitysvammaisten tukiliiton puheenjohtaja Markku Niemelä pitää työryhmän esitystä oikeansuuntaisena.

- Ihmisellä, joka käyttää vaihtoehtohoitoja, täytyy olla riittävä valmius arvioida niitä, Niemelä huomauttaa.

Luontaishoitajat älähtivät

Luonnonlääketieteen keskusliitto on huolissaan sosiaali- ja terveysministeriön kaavailuista. Liiton mukaan esitys ei palvele kansalaisten toivetta päättää itse hoidosta.

- Suomessa 40 viime vuoden aikana on sattunut vain muutama epäpätevän hoitajan aiheuttama potilasvahinko, joiden perusteella leimataan koko luontaishoitoala, liitto kritisoi lausunnossaan.

Suosittelemme