Hyppää sisältöön

Nuukan maine on Laihialle ilmaista mainosta

Laihialaiset ovat tottuneet kuulemaan naljailua nuukuudestaan. Vitsien kohteena oleminen ei kuitenkaan ole Laihialle taakka, vaan imagoetu.

Kuntien nuukuus vaivaa kotiseutumuseoita myös Päijät-Hämeessä Kuva: YLE Pohjanmaa

Kotiseutuneuvos Esko Luoma päätti hyödyntää laihialaista mainetta ja keksi kuntaan perustettavaksi Nuukuuren museon. Museo avattiin vuonna 1992 ja se kätkee vanhojen seiniensä sisälle niin uutta kuin vanhaa nuukailutavaraa. Museossa esitellään mm. laihalainen sähkösauna, joka syntyy laitettamalla sähkölasku saunan seinälle. Sitten hikoillaan laskua katsellessa! Nähtävänä on myös laihian puoli tusinaa,viisi kappaletta, pikkiriikkisiä pikareita ja lusikka jonka keskellä on reikä vellin säästämiseksi.

Laihalaisten maine nuukina ihmisinä on lähtöisin 1860-luvulta, nälkävuosien ajalta. Tuolloin laihialainen kunnallispoliitikko Frans Frederik Alen järjesti joka kylään ns. fatitaloja, jossa 2 kertaa päivässä tarjottiin köyhille ruokaa työntekoa vastaan. Laihialta kenenkään ei tarvinnut lähteä nälkävuosien aikana kerjuulle. Maine nuukuudestä syntyi kun muualta tulleet kerjäläiset tulivat Laihialle, mutta eivät saaneetkaan apua. Kunnassa kun oli päätetty, että siellä hoidetaan ja autetaan vain omia köyhiä. Tyhjin käsin lähteneet kerjäläiset levittivät sitten tietoa kitsaista laihialaisista muissa kunnissa.

Nuukuuren museossa pihistelyä esitellään huumorin varjolla, mutta säästäväisyydestä on myös opittavaa. Kotiseutuneuvos Luoma muistuttaa, että Laihialla on monia isoja ja hyvinvoivia taloja. Sellaisia ei synny, jos kaikki hussaa.

- Laihialla on tapana sanoa, että ihmisen pitää olla pikkuasioissa nuuka, että se saa joskus jotain suurta, Luoma muistelee. Suurissa haaveissa Laihialla ei nuukailla!

Huhtikuun lopulla laihialainen nuukuuden taito on on arvossaan. Kahdestakymmenestä eri kansalaisjärjestöstä koostuva Kierrätysliike järjestää Nuukuusviikon 20. -26.4. Tänä vuonna Nuukuusviikolla nostetaan esiin Kulutuselektroniikan ympäristövaikutuksia.

Suosittelemme sinulle