Hyppää sisältöön

Kirjailija: Ahmadinejadin kohupuheen taustalla Yhdysvaltain-suhteet

Iranista kirjan kirjoittanut toimittaja Liisa Liimatainen sanoo, että Yhdysvaltojen pitäisi muuttaa Iranin-politiikkaansa. Maiden huonot suhteet selittävät myös presidentti Mahmud Ahmadinejadin maanantaista puhetta, joka aiheutti EU-maiden ulosmarssin YK-kokouksesta.

Kovista puheistaan tunnettu presidentti Ahmadinejad kuohutti maanantaina YK:n rasismikokousta, jossa hän moitti Israelia rasismia kannattavaksi valtioksi. Euroopan unionin edustajat, Suomi muiden mukana, marssivat puheen ajaksi ulos salista.

Pitkään YLEn kirjeenvaihtajana työskennelleen Liimataisen mukaan Ahmadinejadin puheen taustalla on Iranin ja Yhdysvaltain suhteiden takalukko. Liimataisen mukaan Yhdysvaltain pitäisi muuttaa Iranin-politiikkansa, kuten uusi presidentti Barack Obama onkin tekemässä.

- Iran on Lähi-idän Saksa, joka vaatii oman asemansa tunnustamista. Myös maan ydinohjelma liittyy siihen. Lännen pitää jollakin tavalla tunnustaa, että Iran on vaikutusvaltainen, Liimatainen sanoi YLEn Aamu-tv:n haastattelussa.

Ahmadinejadin puheet ärsyttävät myös Iranissa

Liimatainen kuitenkin muistuttaa, että Ahmadinejad ei ole koko Iran.

- Jopa osa Iranin konservatiiveista on arvostellut ankarasti Ahmadinejadin suhtautumista kansainväliseen politiikkaan.

Liimatainen kirjoitti kirjan Iranista, koska hän kyllästyi kertomaan monimutkaisista asioista muutaman minuutin uutisjutuissa.

- Perusajatus kirjassa on, että kulissien takainen yhteiskunta on Iranissa hyvin erilainen kuin julkisivu, jossa poliitikot pelaavat, kuvaa Liimatainen.

Suosittelemme sinulle