Hyppää sisältöön

Perheelliset naiset eivät enää uhraudu

Laajan asennetutkimuksen mukaan koti ja läheiset ovat suomalaisille yhä hyvin tärkeitä, mutta varsinkin naisten omistautuminen ja uhrautuminen perheelle ovat nyt vähenemässä. Suomalaisnaisten perhekeskeisyys on kääntynyt laskuun.

Vaikka perhepiirissä suomalaiset ovat usein rakastavia ja empaattisia, käytännössä lähimmäisten auttaminen on monelle vieras ajatus, sanoo RISC Monistor -tutkimuksen johtaja Tiitta Tiilikainen TNS Gallupista.

- Meillä ei ole vahvaa lähimmäisen auttamisen kulttuuria. Uurastamme yksin emmekä osaa turvautua itsekään toisten apuun. Tosin nuorissa näkyy jo vähän erilaisia asenteita. Voi olettaa, että se tulee muuttumaan.

Nuoret ovat myös entistä kiinnostuneempia yhteiskunnallisiin asioihin. Erityisesti kaikkein nuorimmilla, yli 15-vuotiailla, kiinnostus saa konkreettisia toimintamuotoja, kun taas aikuisilla kiinnostuminen maailmasta tarkoittaa jonkinlaista kunnon kansalaisuutta ja velvollisuutta.

Julkisuus ei enää nuoria innosta

Aiempien vuosien RISC Monitor -tutkimuksissa esille noussut nuorten julkisuushakuisuus taitaa olla sammumassa, sanoo tutkimuksen johtaja Titta Tiilikainen.

- Julkisuushakuisuus ei ole noussut, ainakaan ihmiset eivät sitä tunnusta. Ylipäätään tällaiset hedonistiset arvot ovat tulossa alaspäin, ja se on ihan Euroopan laajuinen ilmiö, että materialismi kärsii. Toki aika monia ainakin tv-ohjelmien tarjoama julksuus kiinnostaa, tai vähintäänkin julkkisten katseleminen.

RISC-monitor -tutkimuksessa oli mukana yli 8 000 suomalaista.

Suosittelemme sinulle