Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Aristoteleen koulun rauniot museoksi

Kreikassa perustetaan ulkoilmamuseo sen koulun raunioille, jossa Aristoteles opetti yli 2 300 vuotta sitten. Vuosikymmenen vireillä ollut suunnitelma Lykeionin avaamiseksi yleisölle tulee mahdolliseksi yksityiseltä yhtiöltä saadun lahjoituksen ansiosta, kertoo Kreikan kulttuuriministeriö.

Lykeionin rauniot löydettiin vuonna 1996. Kuva: EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Ateenan keskustassa sijaitsevan raunioalueen muuttaminen museoksi maksaa noin 4,5 miljoonaa euroa.

Lykeionin koulusta on jäljellä lähinnä perustukset sekä alaseinää. Paikan yläpuolelle aiotaan rakentaa läpinäkyvä katto.

Rauniot löydettiin vuonna 1996, kun paikalle aiottiin rakentaa modernin taiteen museo. Sen rakentamisesta luovuttiin, ja koulun raunioiden avaaminen yleisölle on ollut vireillä noin vuosikymmenen ajan.

Nyt siihen saadaan rahat vedonlyöntiyhtiö OPAP:lta, joka on osittain valtion omistama. Kulttuuriministeri Antonis Samarasin mukaan hallituksen rahaa ei aiota käyttää, sillä menoja on luvattu karsia talouskriisin vuoksi.

Aristoteles ryhtyi opettamaan kaupungin luovuttamassa Lykeionin voimistelusalissa vuonna 335 eaa, kun häntä ei toiveistaan huolimatta valittu Akatemian johtoon. Kaikkiaan Aristeteles opetti koulussa 13 vuotta, ja se nousi antiikin Kreikan tärkeimpien filosofian opinahjojen joukkoon. Arkeologit etsivät koulun raunioita yli 150 vuoden ajan.

Vuosina 384 - 322 elänyttä Aristotelesta pidetään opettajansa Platonin ohella yhtenä eniten länsimaiseen ajatteluun vaikuttaneista filosofiesta. Häntä on pidetty myös koko länsimaisen tieteen isänä ja monien yksittäisten tieteenalojen perustajana.

Suosittelemme