Kuntien sosiaalityöntekijäpula on vaikeutunut ja usea viranhaltija on jättänyt kuntatyönsä ja ryhtynyt yrittäjäksi. Näin teki runsas vuosi sitten myös Orimattilassa virassa ollut Sari Lahti, joka perusti lastensuojelukodin yhdessä toisen sosiaalityöntekijän kanssa.
-Kunnan palkkaus on sen verran heikko koulutukseen nähden, että on helppo löytää alalta kuin alalta paremmin palkattua työtä, joka kuormittaa vähemmän, Sari Lahti sanoo.
Etelä-Suomen lääninhallitus kuvaa kuntien sosiaalityöntekijäpulaa kauttaaltaan katastrofaaliseksi. Lahdessa tilanne on erityisen kärjistynyt.
-Tilanne on vakava. Neljästäkymmenestäviidestä virasta tai toimesta 20 on muodollisesti epäpätevän sijaisen hoitamia, sanoo Lahden hyvinvointijohtaja Ulla Sepponen.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian äskettäisen kyselyn mukaan kolmannes alan työntekijöistä on kiinnostunut yrittäjyydestä. Lastensuojelukoti on yksi yritysmuoto, joka kuntien sosiaalityöntekijöitä vetää yrittäjiksi. Kunnat ovat varmoja maksajia, eikä bisneksessä ole taantumaa näkyvissä.
Mutta mallina on kangastellut paikoin myös reppulääkärifirmatyyppinen työntekijöiden vuokraustoiminta. Karjalohjalla kunta osti yksityiseltä yritykseltä sosiaalityöntekijäpalvelua.
Lääninsosiaalitarkastaja Kristiina Hehku kertoo, että Etelä-Suomen lääninhallitus puuttui peliin ja Karjalohja joutui perääntymään.
-Kuntaan jouduttiin lopulta palkkaamaan oma sosiaalityöntekijä tekemään virallisia päätöksiä. Laki ei mahdollista muunlaista ratkaisua kun kyse on viranomaistoiminnasta, Hehku sanoo.