Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sikainfluenssa voi olla pelättyä vaarattomampi

Meksikosta maailmalle levinnyt sikainfluenssaksi nimetty tauti on osoittautumassa pelättyä vaarattomammaksi. Yhdysvaltalaisten terveysalan asiantuntijoiden mukaan influenssa käyttäytyy samalla tavalla kuin mikä tahansa tavallinen kausiluontoinen influenssa.

Pikkutyttö piteli hengityssuojaa kasvoillaan saavuttuaan Sao Paulon lentokentälle Brasiliaan Meksikosta 29. huhtikuuta.
Pikkutyttö piteli hengityssuojaa kasvoillaan saavuttuaan Sao Paulon lentokentälle Brasiliaan Meksikosta 29. huhtikuuta. Kuva: Sebastio Moreira / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Tähän asti tutkijat ovat ihmetelleet, miksi sikainfluenssaksi nimetty A H1N1-tauti on aiheuttanut niin paljon kuolemantapauksia Meksikossa, mutta vain yhden henkilön kuoleman maan rajojen ulkopuolella.

Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n mukaan syy voi olla siinä, että kyseessä on huomattavasti laajempi influenssa, joka on yleisemmin lievä kuin hengenvaarallinen. Tässä tapauksessa esimerkiksi Meksikossa olisi huomattavasti oletettua enemmän taudinkantajia.

Asiantuntijat huomauttavat, että vielä on liian aikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä A H1N1-influenssan vakavuudesta. Viruksella ei kuitenkaan tiedetä olevan samoja geenejä kuin vuoden 1918 tappavalla influenssaviruksella.

Tautiin kuolleita selvästi aiempaa vähemmän

Meksikon viranomaisten mukaan sikainfluenssa on tähän mennessä vaatinut maassa 16 kuolonuhria. Lisäksi odotetaan testituloksia 85 muun kuolemantapauksen kohdalta. Yhteensä mahdollisia sikainfluenssauhreja olisi siis 101.

Aiemmin viranomaiset epäilivät, että tauti olisi vaatinut jopa 176 uhria. Ainakin 75 tapausta on kyetty sulkemaan pois jonkin muun kuolinsyyn takia, kertoo maan terveysministeri Jose Angel Cordova.

Influenssa on tarttunut kaikkiaan 443 meksikolaiseen. Maan presidentti on määrännyt kaikki paitsi välttämättömät yritykset suljettaviksi keskiviikkoon asti. Jotkut yritykset ovat uhmanneet määräystä, mutta meksikolaiset viranomaiset ovat uhanneet uhmaajia sakoilla tai jopa sulkemisella.

Suosittelemme sinulle