Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Meksiko sanoo epidemian taittuvan

Meksikon terveysministeri José Angel Córdova sanoo maan sikainfluenssaepidemian olevan heikentymässä. Ministerin mukaan varotoimet ovat tehonneet, mutta kansalaisilta ja terveydenhuoltohenkilöstöltä vaaditaan silti edelleen valppautta.

Nainen käytti hengityssuojaa matkustaessaan metrolla Hong Kongissa 1. toukokuuta.
Nainen käytti hengityssuojaa matkustaessaan metrolla Hong Kongissa 1. toukokuuta. Kuva: Ym Yik / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Epidemian huippu koettiin Meksikossa terveysministerin mukaan huhtikuun 23:nnen ja 28:nnen välillä.

- On olemassa näyttöä siitä, että epidemia on hiipumassa, José Angel Córdova sanoi sunnuntaina.

Uusista kuolemantapauksista ei ole raportoitu lauantain jälkeen. A/H1N1-influenssaan on kuollut Meksikossa 19 ihmistä, Yhdysvalloissa yksi. Todettujen tartuntojen määrä on noussut Meksikossa 487:ään.

WHO kehottaa varovaisuuteen

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti sunnuntaina viraomaisia valppauteen huolimatta Meksikon uusimmista tiedoista.

WHO:n edustajan Gregory Hartlin mukaan yksi tartuntahuippu on saatettu nyt nähdä. Hartlin mukaan on kuitenkin hyvin mahdollista, että virus palaa takaisin kylmempänä vuodenaikana.

Maailman terveysjärjestö patisti sunnuntaina myös valvomaan entistä tarkemmin kotieläinten influenssatilannetta sen jälkeen kun H1N1-virusta oli todettu sioilla Kanadassa.

WHO:n elintarviketutkijoita edustava Peter Ben Embarek sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina, että ihmisten tulisi välttää tarpeentonta altistumista sairastuneille eläimille. Myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on ollut huolissaan Kanadan tapauksesta ja patistanut sikatiloja tiukentamaan valvontaansa.

Maailman terveysjärjestö korostaa kuitenkin, ettei missään päin maailmaa ole tarpeen ryhtyä sianlihan viennin rajoittamiseen tai sikojen teurastamiseen influenssaepidemian takia. WHO:n mukaan virus ei tartu elintarvikkeiden välityksellä, joten hyvin kypsenettyä porsaanlihaa on turvallista syödä.

WHO ei ole näillä näkymin kutsumassa koolle asiantuntijoista koostuvaa hätäkomiteaansa päivittääkseen arviotaan pandemian uhasta. Valmiustaso on tällä hetkellä tasolla viisi kuusiportaisella asteikolla.

Lauantaina WHO kertoi lähettäneensä lähes kaksi ja puoli miljoonaa kuuria influenssalääke Tamifluta köyhiin maihin, jotta ne selviäisivät mahdollisesta sikainfluenssapandemiasta. Lääkkeet lahjoitti WHO:lle lääkevalmistaja Roche.

Suosittelemme