Modernin arkkitehtuurin ja muotoilun vallankumous sai alkunsa saksalaisessa Weimarin kaupungissa vuonna 1919. Tuolloin saksalainen arkkitehti Walter Gropius perusti taidekoulun, jolle hän antoi nimeksi Staatliches Bauhaus Weimar.
Nimi Bauhaus liitetään nykyäänkin avantgardistiseen muotoiluun ja rakentamiseen, ja Bauhaus kuuluu edelleen saksalaisen kulttuurin menestyksekkäimpiin vientiartikkeleihin. Siitäkin huolimatta, että sen ovet suljettiin vuosiksi Hitlerin noustua valtaan vuonna 1933.
Bauhaus kehitti korutonta muotoilua
Kun Walter Gropius 90 vuotta sitten perusti Bauhausin, hänen ideanaan oli kehittää taidekoulu, jossa taiteilijat ja käsityöläiset työskentelevät käsi kädessä. Gropiuksen tavoitteena oli luoda modernin taidekäsityön perinne teollisen massatuotannon vastapainoksi.
Idyllisessä Weimarissa Bauhaus-taidekoulu ehti toimia vain kuutisen vuotta. Vuonna 1925 Bauhausiin kohdistunut poliittinen paine kävi niin sietämättömäksi, että taidekoulu joutui muuttamaan Weimarista Dessauhun.
Weimarissa alkunsa saanutta Bauhaus-linjaa kehitettiin Dessaussa edelleen. Yhdessä arkkitehtien ja kuvataiteilijoiden kanssa syntyi Bauhausille ominainen koruton ja funktionaalinen muotokieli. Sen vaikutus näkyy yhä niin eurooppalaisessa rakennustaiteessa kuin myös huonekalumuotoilussa.
Eikä Bauhausin vaikutus suinkaan rajoitu Eurooppaan. Myös 1920-luvun lopulla perustettu New Yorkin modernin taiteen museo sai vaikutteita nimenomaan Bauhausista.
Saksassa juhlitaan Bauhausia näyttävästi
Muotoilun ja arkkitehtuurin suunnannäyttäjänä tunnetuksi tullut Bauhaus on edelleen ajan tasalla. Viime vuosina siellä on etsitty ratkaisumalleja kaupunkirakentamiselle väestön vähetessä.
Saksassa Bauhausin juhlavuotta muistetaan lukuisin näyttelyin sekä keskustelu- ja juhlatilaisuuksin.
Bauhausin perustamiskaupungissa Weimarissa avattiin huhtikuun alussa Bauhaus-näyttely, ja myös Bauhausin nykyisessä toimipaikassa Dessaussa merkkivuotta juhlitaan monin menoin.
Dessaussa tullaan valottamaan Bauhaus-taiteilijoiden ja -arkkitehtien Wassily Kandinskyn, László Moholy-Nagyn ja Walter Gropiuksen töitä. Myös kuuluisat Bauhaus-rakennukset ovat kesällä alkavan seminaarin teemana.