Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Laihdutuslääke kiinnostaa kainuulaisia

Itsehoitoon tarkoitettua laihdutuslääkettä on myyty päivittäin muun muassa kajaanilaisissa apteekeissa. Kaikille lääke ei kuitenkaan sovellu.

Alli-nimisen laihdutuslääkkeen pakkaus.
Reseptivapaa laihdutuslääke jakaa mielipiteitä. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Toukokuun alusta apteekkien hyllyille ilmaantunut reseptivapaa laihdutuslääke on kiinnostanut kainuulaisia.

Esimerkiksi kajaanilaisissa apteekeissa itsehoitoon tarkoitettua laihdutuslääkettä on myyty joka päivä. Valmistetta kysytään runsaasti myös koko maassa, minkä takia tukku ei ole hetkellisesti voinut toimittaa tuotetta apteekkeihin.

Proviisori Maarit Turrek Kajaanin ensimmäisestä apteekista muistuttaa, ettei lääke sovellu kaikille.

- Meille annettujen ohjeiden mukaisesti asiakkailta täytyy tiedustella painoindeksiä ja ruokavalion muutoksia. Näiden tietojen pohjalta ryhdytään kartoittamaan sitä, onko valmiste hänelle sopiva. On olemassa lääkeaineita, joiden kanssa yhtäaikaa näitä tuotteita ei voi käyttää. Esimerkiksi, jos käyttää Marevania, joka on verenohennuslääke, silloin pitää olla lääkärin seurannassa, koska se vaikuttaa verenhyytymistekijään. Diabeteslääkkeitä voi käyttää, mutta glukoositasapainoa täytyy silloin seurata hyvin tarkasta, koska verensokeri voi heitellä.

Laihdutusvalmiste on pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettu lääke, jota ylipainoinen voi käyttää korkeintaan puoli vuotta. Tuote on aiheuttanut keskustelua muun muassa syömishäiriöisten yhdistyksissä. He suhtautuvat lääkkeen markkinoille tuloon kriittisesti.

Suosittelemme