Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Britannian parlamentin alahuoneen puhemies erosi

Brittiparlamentin alahuoneen puhemies Michael Martin ilmoitti parlamentissa, että hän jättää paikkansa ensi kuun 21. päivänä. Eron taustalla on parlamentin varojen väärinkäyttöskandaali.

Michael Martin
Michael Martin Kuva: ITN
Avaa Yle-sovelluksessa

Martinin eroilmoitus oli odotettu, koska häntä uhkasi epäluottamusäänestys ja erottaminen. Työväenpuoluetta edustava Michael Martin on korkea-arvoisin kansanedustaja, joka on joutunut eroamaan äskettäin paljastuneessa parlamentin varojen väärinkäyttöä koskevassa jupakassa. Edellisen kerran alahuoneen puhemies pakotettiin eroamaan yli 300 vuotta sitten.

Brittilehdistö on julkaissut parin viime viikon aikana yksityiskohtaisia tietoja rahoista, joita kansanedustajat olivat saaneet muun muassa uima-altaan rakentamiseen, tenniskentän korjaamiseen ja kattokruunun asentamiseen.

Pahimmillaan kaksi kansanedustajaa veloitti asuntolainakuluja, joita heillä ei todellisuudessa enää ollut. Työväenpuolue on erottanut molemmat kansanedustajat.

Opposition mukaan Martin on syypää, koska hän ei huolehtinut valvontavastuustaan tai jopa peitteli väärinkäytöksiä. Epäluottamuslause-ehdotuksen oli allekirjoittanut kaikkiaan 23 kansanedustajaa kaikista puolueista.

Puhemiehen tehtäviin kuuluu alahuoneen johtaminen, myös kulujen valvonta. Kansanedustajat valitsevat puhemiehen keskuudestaan äänestämällä. Kerran valittu edustaja saa perinteisesti pysyä virassaan niin kauan kuin hänet valitaan parlamenttiin.

Skotti Michael Martin valittiin kansanedustajaksi vuonna 1979 ja puhemieheksi vuonna 2000. Hän on 64-vuotias.

Suosittelemme sinulle