Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Suomalainen astronauttikokelas pääsi 10 parhaan joukkoon

Euroopan Avaruusjärjestö, Esa, on julkistanut uudet 6 astronauttiaan Pariisissa. Kaikkiaan 8 000 hakijan joukosta yksi suomalainen, Helsingin yliopiston tutkija Jussi Lehtonen, pääsi kymmenen parhaan joukkoon.

Luca Parmitano (Italia), Alexander Gerst (Saksa), Andreas Mogensen (Tanska), Samantha Cristoforetti (Italia), Timothy Peake (Iso-Britannia) ja Thomas Pesquet (Ranska) ovat ESAn uudet astronautit. Kuva: S. Corvaja / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Avaruuteen pääsevät tanskalainen, italialainen, saksalainen, ranskalainen ja englantilainen mies sekä italialainen nainen.

Esan avaruusohjelman suurimpia rahoittajia ovat Saksa, Ranska ja Italia, joten niiden edustus miehistössä ei tullut yllätyksenä. Myös hakemuksia tuli pelkästään Saksasta ja Ranskasta yli viidennes. Naisia kaikista hakijoista oli 16 prosenttia.

Vihoviimeiseen hakuvaiheeseen selvitti tiensä yksi suomalainen, Helsingin yliopiston tutkija Jussi Lehtonen. Hän sai tietää putoamisestaan tänään, kun viimeisestä kymmenestä ehdokkaasta karsittiin neljä.

Todellinen valiojoukko

Esan miehitetyistä avaruuslennoista vastaava johtaja Simonetta Di Pippo sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että valitut kävivät läpi kovan karsinnan. Di Pippon mukaan he ovat nuoria sekä todellista valiojoukkoa kyvyiltään ja ominaisuuksiltaan.

Yksi astronautiksi hakeneista oli Ilmatieteen laitoksen tutkija Sini Merikallio, joka työskentelee esimerkiksi laitoksen Mars-laskeutujaohjelmassa. Hänen tiensä katkesi psykologisten testien jälkeen, kun mukana oli enää 192 ehdokasta. Karsinnassa ehdittiin testata myös muun muassa englannin kielen, motorisia ja ryhmätyötaitoja Saksan Hampurissa ja Kölnissä.

- Kokeet olivat hyvin samanlaisia, kuin mitä liikennelentäjille tehdään, Merikallio kertoo.

- Harmittaa, etten selvinnyt terveystesteihin. Siellä olisi varmasti selvinnyt kaikki viat, mitä itsestään voi löytää, Merikallio kuvailee tutkimuksien tarkkuutta.

Edessä olisivat olleet myös kokeet G-voimien kestämisestä.

Pudokkailla mahdollisuus keräilyerään

Astronautit aloittavat heti valmentautumisen avaruuden valloittamiseen. On mahdollista, että he muodostavat jonain päivänä ensimmäisen kokonaan eurooppalaisen avaruusmiehistön.

Esa on aiemmilla rekrytointikampanjoillaan kouluttanut kahdeksan miestä astronautiksi. Heidän joukossaan on yksi ruotsalainen.

Nyt rannalle jääneet suomalaiset voivat lohduttautua sillä, että täydennystilanteissa Esa on kääntynyt testeissä hyvin menestyneiden pudokkaiden puoleen.

Suosittelemme sinulle