Hyppää sisältöön

Fatih Akin vierailee vihdoinkin Sodankylässä

Saksanturkkilaisen ohjaajan Fatih Akinin kaksi vuotta sitten peruuntunut vierailu Sodankylän elokuvajuhlilla toteutuu tänä kesänä. Festivaalin tarjontaa täydennettiin tiistaina. Mukana ovat muun muassa Akin ja hänen sveitsiläinen luottokuvaajansa Rainer Klausman.

Fath Akin katsoo olkansa yli kameraan, takana joukko kuvaajia
Fatih Akin Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2008. Kuva: EPA/Christophe Karaba

Akinin piti tulla Sodankylään vuonna 2007, mutta matka peruuntui hänen silmäleikkauksensa vuoksi.

36-vuotiaalla Akinilla on ansiolistassaan jo Berliinin elokuvajuhlien Kultainen karhu elokuvasta Suoraan seinään ja Cannesin käsikirjoittajapalkinto elokuvasta Taivaan reunalla.

Akinin omimpia aiheita ovat kulttuurien väliset ristiriidat ja identiteettikysymykset, joita hän katselee sekä traagisesta että koomisesta näkökulmasta. Näytelmäelokuvien lisäksi hän on tehnyt dokumentteja, joita myös nähdään Sodankylässä.

Sodankylän ohjelmaan on lisätty myös espanjalaisen Pere Portobellan kokeileva Bach-muotokuva The Silence Before Bach. Musiikkielokuvatarjontaa täydentää lisäksi Jonathan Cauoetten dokumentti brittiläisestä All Tomorrow's Parties -festarista.

Jo aiemmin varmistuneita ohjaajavieraita kesäkuun filmijuhlilla ovat muun muassa John Boorman Britanniasta, Samira Makhmalbaf Iranista ja Andreas Dresen Saksasta. Meksikolaisen Arturo Ripsteinin vierailu sen sijaan on peruuntunut.

Suosittelemme sinulle