Hyppää sisältöön

Hoitajat siirtymässä ketjuyrittäjiksi

Franchising- eli ketjuyrittäjyys on leviämässä myös kotihoitoon. Ketjussa emoyritys tarjoaa toimintakonseptin ja yhteisiä palveluja, mutta varsinaisen hoivatyön hoitavat itsenäiset yrittäjät.

Vanhus ja kävelykeppi
Kuva: YLE

Yksi ensimmäisistä hoiva-alan franchising- eli ketjuyrityksistä on kuopiolainen Alina Hoivatiimi Oy. Siihen kuuluu tällä hetkellä yhdeksän ketjuyrittäjää eri puolilla Suomea. Ketjun tarkoituksena on laajentua edelleen uusille paikkakunnille.

Siilinjärveläinen Raija Vilén siirtyi Alina-ketjuun pari vuotta sitten yhtiökumppaninsa kanssa. Erikoissairaanhoitajan ja terveydenhoitajan yrityksellä, Paavon ja Liisan Koti Oy:llä, oli aiemmin hoitokoti, mutta se lopetettiin.

- Hävisimme kilpailutuksen, Vilén selittää.

Niinpä yrittäjät siirtyivät tarjoamaan hoivapalvelujaan vanhusten koteihin. Yrittäjien lisäksi töissä on muutama lähihoitaja.

Alku helpompaa

Ketjun emoyritys helpotti aloittamista.

- Alkuun se oli turvallinen, kun ruvettiin uusia uria aloittamaan. Yllätyin kuitenkin siitä, että asiakkaat piti sitten kuitenkin itse hankkia, Vilén pohtii kokemuksia.

Palveluja ostavat lähikunnat, mutta joskus asiakkaat maksavat palveluista myös itse.

Aloittava yrittäjä saa ketjun emolta valmiin liiketoimintamallin. Esimerkiksi Alina Hoivatiimi hommaa tietokoneet, atk-ohjelmat, kouluttaa, osallistuu yrittäjän ja kuntien neuvotteluihin ja seuraa lainsäädäntöä.

Kännykkä ohjaa

Käytännön työtä ohjataan asiakashallintaohjelmalla ja kännyköillä, kertoo kehittämispäällikkö Sirpa Nyyssönen Alina Hoivatiimistä:

- Kaikkein suurin helpotus koskee varmaan kotihoitotyöntekijöitä. He saavat kaikki asiakastietonsa kännykkään suoraan. Mm. mihin aikaan Maija Meikäläisen luo pitää mennä, mitä siellä pitää tehdä, eli tehdäänkö aamupesut vai käydäänkö kaupassa vai jaetaanko lääkkeet , Nyyssönen listaa tehtäviä.

Käynnin jälkeen hoitaja kirjaa asiat kännykällään tietokoneelle.

Kaikki maksaa

Franchising-ketjun yritykset maksavat emoyritykselle liittymismaksun sekä liikevaihtoon perustuvaa kuukausimaksua. Melko paljon, sanoo Raija Vilén:

- Aloitteleva yrittäjä kun on, ei ole asiakaskuntaa kovin paljon, ja tulot on pienet. Kun kulu menee liikevaihdosta, niin kyllä se minusta on joissakin tapauksissa paljon, hän arvioi.

Asiakkaille ketjun hoivatyö maksaa Savon korkeuksilla noin kolmekymppiä tunti, mikä asettuu täysin itsenäisten yrittäjien ja suurten valtakunnallisten hoivayritysten hintojen välimaastoon.

Alinan kehittämispäällikön Sirpa Nyyssösen mielestä ketjuyrittäjyys sopii hyvin hoiva-alalle:

- Kyllä sopii varmasti. Uuttahan tämä vielä on, ja vaatii varmaan totuttelua ja aikaa. Mutta varmasti kannattaa miettiä verkostoitumista, jotta pärjää kilpailussa suurten valtakunnallisten yritysten kanssa. Tämä on yksi mahdollisuus siihen.

Nyyssösen mielestä tärkein kehittämiskohde on ketjuyrittäjien liiketoimintaosaaminen, sillä useimmilla hoitoalan yrittäjillä on hoitoalan koulutus, mutta vähän tai ei ollenkaan liiketoimintaosaamista.

Suosittelemme sinulle