Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

EU haluaa lisätä maidon juontia

EU:n maatalousministerit sopivat maanantaina toimista maitomarkkinoiden vakauttamiseksi. Maidon kysyntää halutaan lisätä muun muassa kouluissa.

Maitotölkkejä kaupassa
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Ministerit keskustelivat unionin maitomarkkinoiden vakauttamisesta. Keskusteluissa ehdotettiin, että maidontuottajille maksettavia tukia aikaistettaisiin ja maitotuotteiden kysyntää lisättäisiin esimerkiksi kouluissa. Loppuvuodesta maksettavat EU-tuet on mahdollista maksaa jo lokakuussa tilojen akuutin kassakriisin helpottamiseksi.

Maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Jouni Lindin mukaan kokouksen kaikki EU-maat olivat yksimielisiä siitä, että maitotuotteiden kysyntää on lisättävä. Maanantaina tehdyt päätökset vaikuttavat kuitenkin vain välillisesti suomalaisten maanviljelijöiden tilanteeseen, sillä maitotuottajat eivät ole Suomessa yhtä ahtaalla kuin esimerkiksi Ranskassa, jossa tuottajahinnat ovat pudonneet miltei 20 senttiin maitolitralta.

EU aikoo tarkastella maidontuottajien tilannetta neljännesvuosittain, ja ensi vuonna on luvassa laajempi tilannekatsaus. Valtiosihteeri Jouni Lindin mukaan maidontuotannon aallonpohja on saavutettu eikä kysyntä enää nykyisestä heikkene.

- EU:n toimet maitotuotteiden hintojen vakauttamiseksi ovat onnistuneet. Maitotuotteet ovat edullisia koko Euroopassa, mikä on yleisestä lamatilanteesta riippuva asia. Laman hellittäessä myös maitotuotteiden kysyntä lisääntyy.

Suosittelemme sinulle