Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kouvolan oppilaitoksilla suuri muutto

Kouvolan Kasarminmäen kampusaluetta rakennetaan kovaa tahtia. Elokuussa päärakennukseen muuttaa ammattikorkeakoulun liiketalous, mutta sitä ennen ja varsinkin sen jälkeen kaupungin oppilaitoksissa käy melkoinen pyörremyrsky. Ennen uusien käyttäjien tuloa tilat on vielä remontoitava, ja uuttakin on rakenteilla.

Kouvolan Kasarminmäen kampusalue
Kuva: YLE / Eijaleena Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Paraatikentän ylälaidalla sijaitsevasta päärakennuksesta edelliset käyttäjät ovat muuttaneet keväällä. Käännöstieteen laitos muutti lukukauden päätyttyä osin väliaikaisiin tiloihin ennen muuttoaan elokuussa Helsingin Metsätaloon. Opettajat tekevät siihen asti etätyötä kotonaan. Talossa toiminut Kymenlaakson kesäyliopisto muutti Kouvolan keskustaan, ja Helsingin yliopiston Palmenia siirtyy väliaikaistilojen jälkeen naapuritaloon, kirjaston yläkertaan.

Päärakennukseen muuttaa syksyllä Kymenlaakson ammatikorkeakoulun toimintaa. Liiketalous valtaa kaksi alempaa kerrosta, muotoilu ylimmän. Muotoilulle rakennetaan parhaillaan mahtavia tiloja päärakennuksen tuntumaan. Opiskelijat pääsevät näihin tiloihin ensi vuonna.

Samaan aikaan median tiloissa samalla kampuksella on tehty suurta remonttia. Sinne on syntynyt TV-studio, ja entinen toimiupseerikerho on peruskorjattu taideopetuksen tiloiksi.

Käännöstieteen laitoksen johtaja, professori Inkeri Vehmas-Lehto on hailealla mielellä.

- Nämä tilat ovat olleet hulppeat - avarat ja kauniit. Helsingissäkin meille korjataan tiloja Metsätaloon, mutta saman tasoisia sieltä emme saa.

Päärakennukseen muuttaa elokuussa 500-600 ammattikorkeakoululaista. Toimialajohtaja Raimo Pelliäkin mietityttää, mahtuvatko kaikki sinänsä upeisiin tiloihin.

- Varsinkin sitten, kun muotoilu vielä muuttaa Kasarminmäelle ja opiskelijoita on näissä tiloissa 700-800, tilat ovat tosi tehokkaassa käytössä. Mutta olemme laskeneet, että pitäisi riittää.

Pelli arvostaa sitä, että kaikki toiminnot saadaan nyt lähekkäin.

- Kasarminmäelle rakennetaan innovaatiokampus, jossa luovan alan opiskelijat ja liiketoiminnan osaajat kohtaavat. Hienoa sekin, että kampuksen tiloissa säilyy edelleen Helsingin yliopiston yksikkö Palmenia.

Muotoilun ja median osaamisalapäällikkö Kata Lyytikäinen on innoissaan uusista tiloista.

- Paja tarjoaa hienot työtilat, joissa ei tarvitse tuskailla teknisten rajoitusten takia. Mutta pääasia on kohtaaminen! Kun pääsemme lähekkäin, kaikki alan ihmiset voivat tavata toisensa helpommin. Sitä luovalla alalla tarvitaan.

Rakentaminen ja remontit maksavat ammattikorkeakoululle 27 miljoonaa euroa.

- Rahat täytyy löytää pitämällä taso niin korkealla, että opiskelijat haluavat meille ja valmistuvat. Se takaa valtion rahoituksen, kertoo Raimo Pelli.

Kun ammattikorkeakoulu muuttaa, ammattiopisto pääsee niiden jättämiin tiloihin. Liiketalouden tilalle tulee ammattiopiston liiketalous, joka on toiminut parakeissa muutettuaan hometta pakoon Kymen lukolta. Utinkadulle taas on kaavailtu ammattiopiston kulttuurin toimintoja.

Suosittelemme sinulle