Hyppää sisältöön

Venäjän talous jatkuu heikkona pitkään

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikön Pekka Sutelan mukaan Venäjän talouskriisin vaikutukset näkyvät Kaakkois-Sumessa vielä pitkään.

Kuva: YLE/Etelä-Karjalan Radio

Venäjän talouskriisi heijastuu vielä pitkään Kaakkois-Suomen talouteen. Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikön Pekka Sutelan mukaan ei ole odotettavissa, että Suomen vienti Venäjälle elpyisi lähikuukausina.

Sutela ei myöskään usko, että Venäjän talous elpyy ripeästi talouskriisin jälkeen. Hänen mukaansa rupla ei ole devalvoitunut mitenkään eritysen paljon ja korkea inflaatio hävittää hintakilpailuedun nopeasti.

- Tuotantokapasiteetti oli lähestulkoon täyskäytössä ennen kriisiä, koska Venäjä oli käynyt läpi kahdeksan vuotta erittäin nopeaa kasvua. Käyttämätöntä kapasiteettia ei nytkään ole paljoa.

- Vaikka öljyn hinta on tälläkin hetkellä korkea, niin tuntuu epätodennäköiseltä, että oltaisiin kriisin jälkeenkään palaamassa viime vuoden kaltaisiin hintoihin ja sitä kautta tuleva rahavirta Venäjän talouteen jää hieman pienemmäksi, sanoo tutkimuspäällikkö Pekka Sutela.

Sutela puhui torstaina Lappeenrannassa Pohjoisen ulottovuuden tutkimuskeskuksen seminaarissa.

Suosittelemme sinulle