Hyppää sisältöön

Tutkijat löytäneet uutta tietoa syöpäsolujen hillitsemiseksi

Flavonoidit ovat muun muuassa marjoissa, vihanneksissa ja hedelmissä esiintyviä yhdisteitä, joilla usein on terveyttä edistäviä vaikutuksia. VTT:n, Turun yliopiston ja Suomen Syöpäinstituutin Säätiön tutkijat ovat löytäneet uutta tietoa flavonoidien vaikutuksista syöpäsoluihin.

Kuva: YLE

Kansainvälisten tutkimusten mukaan eräiden flavonoidien runsas saanti ravinnosta saattaa pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi useiden flavonoidien on osoitettu omaavan viruksia tuhoavia sekä tulehduksia ja syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Näistä seikoista huolimatta flavonoidien solunsisäiset vaikutukset ovat vielä pääosin tuntemattomia.

Tutkimusryhmä havaitsi erään flavonoidin, fisetiinin, estävän syöpäsolun normaalin jakautumisen ja lisäten syöpäsolujen kuolemaa.

Flavonoidit ovat kasvikunnan tuotteissa kuten marjoissa, vihanneksissa ja hedelmissä esiintyviä yhdisteitä, joilla on todettu olevan positiivisia terveysvaikutuksia. Kasvit kehittävät flavonoideja suojellakseen itseään muun muassa sienitauteja ja bakteereja vastaan. Flavonoidien päälähteet suomalaisessa ruokavaliossa ovat sipuli, marjat, tee ja omenat.

Suosittelemme sinulle