Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Oulun Ruskon jätekeskuksen kukat omaan kompostimultaan

Oulun Ruskon jätekeskuksen kukkaistutukset on istutettu jätekeskuksessa itse tehtyyn kompostimultaan. Multa on tehty biojätteestä. Seosaineena on risu- ja oksajätteestä tehtyä haketta.

Jätehuoltoneuvoja Mari Juntunen (oik.) ja kesätyöntekijä Iina Lilleberg istuttamassa kesäkukkia kompostimultaan Oulussa.
Kuva: Lea Ansamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruskon jätekeskuksen vaaleanpunaiset kukkaistutukset on istutettu biojätteestä tehtyyn kompostimultaan. Multa sekoitettiin hiekkaan, ja näin saatiin kukille erinomainen kasvualusta. Marketat ja lobeliat ilahduttavat asiakkaita viidessä suuressa kukkaruukussa, jotka sijoitetaan Oivapisteelle ja vaakarakennuksen eteen. Kukkamullaksi käytetty kompostimulta on viime vuonna seulottua, kaksi vuotta vanhaa multaa.

Oulun Jätehuollossa vastaanotetaan vuosittain yli 7 000 tonnia biojätettä, ja sen kompostoinnissa käytetään seosaineena asiakkaiden risu- ja oksajätteestä tehtyä haketta. Biojäte kompostoidaan rumpukompostoreissa ja jälkikypsytetään aumoissa. Oulun Jätehuolto käyttää kaiken biojätteestä tehdyn kompostimullan omissa viherrakennustöissä, eikä sitä toistaiseksi myydä asiakkaille.

Kuva kompostimulta: Kuvassa on aumassa hyvin kypsynyttä, biojätteestä tehtyä multaa.

Kuva kesäkukat: Jätehuoltoneuvoja Mari Juntunen (oik.) ja kesätyöntekijä Iina Lilleberg istuttamassa kesäkukkia kompostimultaan.

Suosittelemme