Hyppää sisältöön

Kiina kiristi valvontaa Tiananmenin vuosipäivän takia

Kiina on lisännyt poliisivalvontaa Tiananmenin aukiolla vuosipäivän alla. Lisäksi Kiina on sulkenut pääsyn moniin internetin suosituimpiin palveluihin, kuten Twitteriin. Kiinalaisia on myös estetty näkemästä ulkomaisten televisioyhtiöiden Tiananmenin tapahtumia käsitteleviä raportteja.

Joukko sotilaita kantaa Kiinan lippuja Tiananmenin aukion vieressä tänään, 3. kesäkuuta 2009. Kuva: EPA / Oliver Weiken

Poliisi tutkii Tiananmenin aukiolle pyrkivät vierailijat erityisissä tarkastuspisteissä. Aukion lähellä liikkuvien ihmisten kasseja ja henkilöllisyyspapereita on myös tarkastettu.

Samanaikaisesti viranomaiset ovat kiristäneet toisinajattelijoiden valvontaa. Lisäksi toisinajattelijoita on siirretty pois Pekingistä.

Kiinalaisia on myös estetty näkemästä ulkomaisten televisioyhtiöiden Tiananmenin tapahtumia käsitteleviä raportteja. Muun muassa BBC:n ja CNN:n lähetyksissä televisioruutu on mennyt mustaksi, kun lähetyksissä on käsitelty Tiananmenin tapahtumia.

Tiistaina Kiinasta ei enää päässyt moniin internetin suosituimmista palveluista, kuten Twitter-yhteisöön, Hotmail-sähköpostiin tai Flickr-kuvasivustoon.

Videosivusto Youtube on pysynyt kiinalaisten ulottumattomista maaliskuusta saakka, jolloin Youtubesta pystyi katsomaan videokuvaa Tiibetin protestien väkivaltaisesta hiljentämisestä.

Tiananmenin aukion tragediasta tulee torstaina kuluneeksi 20 vuotta. Aukion mielenosoituksen hajotuksessa kuoli satoja, synkimpien arvioiden mukaan jopa tuhansia opiskelijoita. Noin 30 ihmistä on yhä vankeudessa vuoden 1989 tapahtumien takia.

Suosittelemme sinulle