Hyppää sisältöön

Tiananmenin verilöylyn vuosipäivä kului tiukkojen turvatoimien varjossa

Pekingissä poliisi esti kaikki mielenilmaukset Tiananmenin verilöylyn vuosipäivänä. Sensijaan Hongkongissa jopa 150 000 ihmistä osallistui kynttiläkulkueeseen. Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla oli torstaina enemmän virkapukuisia ja siviilipukuisia turvallisuusmiehiä kuin muita ihmisiä.

Kuva: EPA / Alex Hofford

Vähäisten turistien sallittiin olla Taivaallisen auhan aukiolla, mutta ulkomaalaisia toimittajia poliisi ei päästänyt näyttämölle, jolla tapahtui murhenäytelmä päivälleen 20 vuotta sitten.

Kesäkuun 4. päivänä vuonna 1989 panssarivaunut vyöryivät aukiolle ja murskasivat siellä viikkoja jatkuneet opiskelijoiden ja työläisten mielenosoitukset. Kiinan kommunistinen puolue ei ole julkistanut kuolleiden määrää, mutta heitä arvioidaan olleen satoja, jopa tuhansia.

Vuosipäivän edellä hallituksen sensorit olivat sulkeneet pääsyn monille internetin sivuille ja ulkomaalaisten tiedotusvälineiden uutissivustoille. Toisinajattelijoita ja Tiananmenin verilöylyn uhrien omaisia oli pakotettu kotiarestiin tai lähtemään Pekingistä vuosipäivän edellä.

Sen sijaan 2 000 kilometrin päässä tapahtumapaikassa, Hongkongissa, sallittiin rauhanomainen mielenilmaus. Järjestäjien mukaan jopa 150 000 ihmistä osallistui kynttiläkulkueeseen Victoria Parkissa, jossa pidetään joka vuosi Tiananmenin muistojuhla. Ihmiset huusivat vaatimuksia poliittisten vankien vapauttamiseksi.

Kiinan täydellinen hiljaisuus

Kiina ei ole sallinut puolueetonta tutkimusta kahdenkymmenen vuoden takaisista tapahtumista, vaikka ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet sitä toistuvasti. Kiinassa ei myöskään saa puhua tapahtuneesta, ja nuoret kiinalaiset ovat lähes tietämättömiä verilöylystä.

Kiina ei myöskään ole piitannut Yhdysvaltojen painostuksesta. Ulkoministeri Hillary Clinton on vaatinut Kiinaa vapauttamaan kaikki mielenosoitusten takia vielä vankilassa olevat, lopettamaan mielenosoittajien vainoamisen sekä aloittamaan vuoropuhelun kuolonuhrien omaisten kanssa.

- Kiina on edistynyt valtavasti taloudellisesti ja on ottamassa sille kuuluvaa paikkaa maailman johtovaltioiden joukossa. Sen kuitenkin pitäisi tutkia avoimemmin menneisyytensä pimeämpiä tapahtumia ja julkistaa kuolleiden, pidätettyjen ja kadonneiden määrät, Clinton sanoi antamassaan lausunnossa.

Clintonin kannanotto on poikkeuksellisen kärkevä; tähän asti neljä kuukautta kestäneen virkakautensa aikana hän on suhtautunut Kiinan ihmisoikeustilanteeseen vähemmän kriittisesti. Vuoden 1989 tapahtumat vahingoittivat pahoin Yhdysvaltain ja Kiinan suhteita.

Kiina on ilmoittanut olevansa erittäin tyytymätön Clintonin kommentteihin.

Suosittelemme sinulle