Hyppää sisältöön

Hyvät, pahat ja rumat koolla Ruukissa

Suomen villin lännen harrastajat ovat kokoontuneet Ruotsinpyhtäälle. Kokoontumisen näyttämöksi Ruukkiin on pystytetty kultaryntäyksen ajan mainarikylä.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Suomen villin lännen harrastajat ovat tällä viikolla koolla Ruotsinpyhtäällä.

Lännen tyyliin rakennetun leirin pystyttäminen alkoi maanantaina ja virallisia avajaisia vietettiin tiistaina.

Viidettä kertaa pystytetyn leirin järjestää lännen harrastajien yhdistys Classic Old Western Society.

Lännen menoa mainarikylässä

Lännen harrastajat ovat rakentaneet tapahtuman näyttämöksi kultaryntäyksen ajan tyylisen mainarikylän. Two Horse Towniksi ristityn kylän pystyttämisessä on otettu mallia vanhoista ajoista.

- Lännen aikaankin kaupunki saattoi syntyä muutamassa yössä. Pystytettiin kulissiseiniä ja teltat niiden taakse hoitamaan asumuksen virkaa. Niin kaupunki näytti isommalta, mitä oikeasti oli, kertoo C.O.W.S -yhdistyksen hallituksen jäsen Mauri Kiviranta, alias Mark Stone.

Two Horse Townista löytyy asuinrakennusten lisäksi esimerkiksi saluuna, kauppa ja jopa hautaustoimisto.

Ideat ja toteutustavat harrastajat hakevat villin lännen aikaa käsittelevistä artikkeleista ja kirjoista sekä vanhoista valokuvista. Myös osa elokuvista on toteutettu niin uskollisesti, että ne kelpaavat oppaiksi.

Kännykät ja shortsit pannassa

Harrastajat asustelevat leirissä viikon ajan aivan kuten lännessä elettiin.

Käyttöesineet ovat ajan mukaisia, eikä kännyköitä suvaita. Leirin väki pukeutuu pääosin itse valmistamiinsa lännen vaatteisiin.

- Pyrimme ehdottomasti siihen, että ainakin ulkoinen vaatekerta näyttää vanhalta. Alla voi olla vaikka gore-tex -takki, Kiviranta sanoo.

Ruuanlaitto hoidetaan nuotiolla, kuten myös tiski- ja pesuveden lämmitys. Askareet vievät aikaa, mutta talkoohenkeä löytyy.

- Tunnelma täällä on aivan mahtava. Yhteenkuuluvaisuuden tunne on paljon suurempi kuin normaalissa kaupunkielämässä, Kiviranta hehkuttaa.

Viikonloppuna vierailupäivä

Ensi viikolla päättyvän kokoontumisen ohjelmaan kuuluu lisäksi esimerkiksi melontaa, vaeltamista, konsertteja ja villin lännen ampumakilpailuja.

Kokoontumisen päätapahtuma on lauantaina. Leiriin on tällöin vapaa pääsy ja paikalle odotetaan satoja vierailijoita.

Cowboyt lupaavat myös joustaa pukukoodista.

Suosittelemme sinulle