Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Taloustutkimus: Suurille puolueille kolme EU-paikkaa

Taloustutkimus ennakoi, että kokoomus, keskusta ja SDP saisivat kukin kolme edustajaa uuteen Euroopan parlamenttiin. Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto veisi kaksi paikkaa ja yhden paikan saisivat sekä vihreät että vasemmistoliitto.

Euroopan parlamentin täysistuntosali Ranskan Strasbourgissa
Euroopan parlamentin täysistuntosali Ranskan Strasbourgissa. Kuva: European Parliament
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomesta valitaan Euroopan parlamenttiin 13 edustajaa eli yksi vähemmän kuin viime eurovaaleissa.

Taloustutkimuksen mukaan kokoomus ja keskusta menettäisivät kumpikin yhden paikan, tosin kokoomuksen neljäs paikka on hyvin lähellä.

SDP säilyttäisi nykyiset kolme paikkaa, kolmas paikka on kuitenkin uhanalaisena.

Pienten vaaliliitto voittaa

Eurovaalien suurin voittaja Taloustutkimuksen mittauksessa olisi perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto, joka voi saada 12 prosentin äänisaaliilla läpi jopa kaksi edustajaa. Nykyisessä europarlamentissa ei perussuomalaisilla eikä kristillisdemokraateilla ole yhtään edustajaa.

Vihreille ja vasemmistoliitolle Taloustutkimus ennakoi kummallekin nykyisen yhden paikan säilymistä. RKP on sen sijaan vaarassa menettää ainoan paikkansa.

Taloustutkimus arvioi, että kokoomus saisi äänistä 22,9 prosenttia, keskusta 19,7, SDP 18,2, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto 12, vihreät 11,3, vasemmistoliitto 7,5, RKP 5,6 ja muut puolueet 2,8 prosenttia äänistä.

Viimeisestä paikasta kisaavat tiukasti SDP (kolmas paikka, vertausluku 111 000), perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliitto (toinen paikka, vertausluku 109 750), kokoomus (neljäs paikka, vertausluku 104 625), vihreät (toinen paikka, vertausluku 103 750) ja RKP (yksi paikka, vertausluku 102 000).

RKP hipoo valintarimaa

Taloustutkimuksen laskelmissa ei ole otettu huomioon Ahvenanmaan ääniä. Tutkimusjohtaja Jari Pajusen mukaan RKP:lle on viime eurovaalien perusteella tulossa Ahvenanmaalta noin 4 500 - 5 000 ääntä, jotka nostaisivat RKP:n vertausluvun (noin 107 000) hyvin lähelle valintarimaa, jolloin vaakalaudalla olisi lähinnä perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliiton toinen paikka.

Taloustutkimus teki eurovaalitutkimuksen YLE Uutisten ja YLE Ajankohtaisjournalismin toimeksiannosta.

Tutkimusta varten Taloustutkimus haastatteli 29.5. - 3.6.2009 yhteensä 3 007 henkilöä.

Äänestysvarmuus vaikuttaa

Tutkimukseen vastanneista ennakkoon äänestäneitä oli 17 prosenttia. Lisäksi vastanneista 30 prosenttia ilmoitti äänestävänsä täysin varmasti ja 22 prosenttia melko varmasti.

Ennakkoon jo äänestäneiden ja täysin varmasti äänestävien joukossa kokoomuksen kannatus oli 23,3, keskustan 19,2, SDP:n 18,1, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien yhteensä 11,8, vihreiden 11,2, vasemmistoliiton 7,4, RKP:n 6,1 ja muiden puolueiden 2,9.

Kannatusarvion virhemarginaali on 1,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Suosittelemme sinulle