Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Lemmekkäät uikut Turun Radion luontokuvakilvan voittajia

Kevään merkkejä Varsinais-Suomesta kerännyt Turun Radion luontokuvakilpailu on ratkennut. Voittajiksi uivat Toni Knuutilan Vahdolla ikuistamat lemmekkäät mustakurkku-uikut.

Lemmekäs mustakurkku-uikku pariskunta Vahdolla.
Lemmekäs mustakurkku-uikku pariskunta Vahdolla. Kuva: Toni Knuutila
Avaa Yle-sovelluksessa

Raati luonnehti Knuutilan kuvaa hienoksi osumaksi uikku-pariskunnan herkästä hetkestä. Myös värien harmoniaa ja taitavaa syväterävyysalueen hyödyntämistä kehuttiin. Pisteitä kuva keräsi 32.

Toni Knuutila kuvasi pariskunnan Vahdolla toukokuun alkupuolella.

Kakkoseksi kisaksi nousi ensisilmäyksellä trooppista hiekkarantaa muistuttava tunnelmakuva. Jorma Kylänpään Velkualla maaliskuisena aamuna tallentama maisema paljastuu kuitenkin jäärailon reunaksi.

Jäälle lyövien maininkien jättäjä askarrutti erästä raatilaista; kuva oli otettu työmatkalla yhteysalukselta.

Maalauksellinen maisemakuva, luonnehti yksi raatilainen; toinen kehui upeita värejä, jotka oli löydetty harvemmin kuvattuun, hienoon aikaan vuoden kierrossa. Kuva keräsi 29 pistettä raadilta.

Pronssitilan nappasi toinen velkualainen, Eva-Maria Söderholm, joka oli tallentanut mansikan kukassa lepattavan perhosen.

Hieno tilannekuva pölytyksen arkipäivästä, huudahti yksi raadin jäsen, ja toinen kehui kuvaa erinomaiseksi asetelmaksi ja osumaksi.

Kolmannen arvion mukaan kyseessä on perusperhoskuva, jonka keskiössä ei ole hyönteisen pienipiirteinen jäljittely, vaan valon ja värin esiin tuominen. Kukinto näyttää upealta ja sommittelu on hieno.

Voittajat seulottiin yli sadasta kuvasta

Kolmen parhaan luontokuvan ottajille lähtee YLEn monitoimitaskulamput, jotka eivät kaipaa paristoja. Kammesta veivaamalla saa paitsi valoa, voi myös kuunnella radiota ja ladata kännykän akun. Lisäksi laitteessa on pahaääninen hälytin, jolla saa hätisteltyä kutsumattomia vieraita.

Turun Radion luontokuvaraadissa kuvia arvioivat johtaja Johanna Lehto-Vahtera Aboa Vetus & Ars Nova -museosta, ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen Turun kaupungista, Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja Ilppo Vuorinen ja kasvitieteilijä, dosentti Terttu Lempiäinen Turun yliopistosta.

Turun Radion kuuntelijat lähettivät toista kertaa järjestettyyn luontokuvakilpailuun reilut 120 kuvaa.

Suosittelemme