Hyppää sisältöön

Martti Korhonen eroaa vasemmistoliiton johdosta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen ilmoitti yllätyserostaan keskiviikkona puolilta päivin eduskunnassa. Korhonen perusteli eroaan vastuunkantamisella. Vasemmistoliitto menetti ainoan euroedustajansa eurovaaleissa.

Martti Korhonen
Martti Korhonen Kuva: YLE

Korhonen arvioi, että hänen henkilöönsä kietoutunut keskustelu jatkuisi, jos hän jatkaisi puheenjohtajana.

- Tämä keskustelu on nyt katkaistava ja vaihdetaan puheenjohtajaa, jotta päästään tekemään töitä. Ei se sen dramaattisempaa ole, Korhonen perusteli.

Korhonen sanoi eropäätöksen kypsyneen alkuviikosta. Takavuosien Väyrys-vitsiä mukaellen Korhonen lohkaisi:

- Huomasin, että siihen v-alkuiseen sanaan ei voi kuolla.

Korhonen piti kuitenkin selvänä, että keskustelu puheenjohtajan erosta on ollut myös organisoitua. Varsinaisia "änkyröitä" hän ei halunnut lähteä osoittelemaan sormella.

- Vasemmistoliitto ei kuitenkaan eurovaalissa menettänyt mepin kautta mitään, koska kymmeneen vuoteen vasemmistoliitolla ei ole ollut meppiä. Esko Seppänen on ollut vain vasemmistoliiton listoilla, Korhonen sivalsi.

Korhosen eroa ovat vaalitappion jälkeen vaatineet muun muassa entinen euroedustaja Esko Seppänen ja kansanedustaja Markus Mustajärvi.

- Voin kantaa vastuun koko eurooppalaisen vasemmiston epäonnistumisesta, jos se jotakuta helpottaa, lisäsi Korhonen.

Seuraaja valitaan juhannuksen jälkeen

Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluevaltuustossa Helsingissä 27.6. Siihen asti puheenjohtajan tehtäviä hoitaa varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Korhosen ero tulee voimaan välittömästi.

Arhinmäki ja Kyllönen ilmoittauneet puheenjohtajakisaan

Jo kaksi vasemmistoliiton kansanedustajaa on ilmoittautunut olevansa käytettävissä uutta puheenjohtajaa valittaessa.

Puolueen varapuheenjohtaja, 32-vuotias helsinkiläinen kansanedustaja Paavo Arhinmäki kertoi keskiviikkona lähtevänsä ehdolle puheenjohtajakisaaan.

Myös suomussalmelainen kansanedustaja Merja Kyllönen on ilmoittanut keskiviikkona olevansa käytettävissä vasemmistoliiton puheenjohtajaa valittaessa.

Kyllönen ei itse ollut vaatimassa Korhosen eroa. Kyllösen mukaan vasemmistoliitossa tärkein kehittämisen kohde on lamaantuneiden paikallisyhdistysten aktivointi. Vasemmistoliiton puheenjohtajahaun odotetaan lähtevän vauhtiin jo lähipäivinä.

- On voimavarojen haaskausta, että osa yhdistyksistä on ollut vuosikausia toimettomana, Kyllönen sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Minna Sirnö tukee Kyllöstä puolueen puheenjohtajaksi.

Suosittelemme sinulle