Hyppää sisältöön

Kännykkä on arjen kaukosäädin

Kännykästä on tullut arjen kaukosäädin, jolla hoidetaan paljon muutakin kuin viestintää. Moni onkin kirjaimellisesti ihan hukassa ilman puhelintaan. Nyt suunnitteilla on sovellus, joka kilpailee perinteisten matkaoppaiden ja paperisten karttojen kanssa.

Kuva: Yle

Jatkossa esimerkiksi Helsingissä vieraileva turisti voi mahdollisesti kysyä puhelimeltansa, että missä hän mahtaa olla ja minkä nähtävyyden edessä hän seisoo. Tämän mahdollistaa teknologia, joka kompassin ja liikesensorien avulla tunnistaa miten päin puhelin on kädessä ja mihin suuntaan se osoittaa. Puhelin hakee ruudulle perustiedot tunnistetusta kohteesta.

- Ihmisellä on joskus vaikeuksia ymmärtää karttaa. Jos kartta nähdään yhdistettynä reaalinäkymään, se on helpompi ymmärtää. Siinä on kännykkäsovelluksen vahvuus, kertoo Nokia Research Centerin tutkimuspäällikkö Ville-Veikko Mattila.

Puhelimen tallentamia tietoja matkasta voi katsella puhelimesta myös vasta matkan jälkeen kotisohvalla.

- Esimerkiksi yksittäisiä kuvia voi tarkastella jälkikäteen ja näin saa ehkä selkeämmän kuvan siitä, että millainen kyseinen paikka on ollut, kertoo tutkija Severi Uusitalo Nokia Research Centeristä.

Ilman kännykkää on vaikea elää

Nykyään kuvia ja kokemuksia halutaan jakaa myös ystävien kanssa. Se onnistuu myös kännykän avulla.

- Facebook kulkee kännykässä ja sinne sitten lähetellään kuvia ja päivityksiä pitkin matkaa. Tällaisten välineiden myötä välittyy sellainen sosiaalinen läsnäolo, miettii Tampereen yliopiston professori Frans Mäyrä.

Hän miettiikin, että kännykät ovat mukana jo niin paljon ihmisten päivittäisessä arjessa, että ilman niitä tuskin osattaisiin elää.

- Kännykkä on monille sellainen arjen kaukosäädin. Vasta sitten, kun se unohtuu kotiin, huomataan, kuinka moni asia muodostuu mahdottomaksi tai ainakin hankalaksi järjestää, Mäyrä sanoo.

Suosittelemme sinulle