Hyppää sisältöön

Sodankylässä tiirailtu elokuvia yöttömässä yössä

Sodankylän elokuvajuhlilla on esitelty kiinnostavaa kansainvälistä elokuvatarjontaa. Teemana ovat olleet mm. iranilainen elokuva ja maahanmuuttokysymykset. Lapin yöttömän yön festivaali kerää runsaasti vieraita Suomesta ja maailmalta.

Elokuvateltta Sodankylässä
Kuva: YLE

Ensi vuonna neljännesvuosisadan ikään ehtivät elokuvajuhlat ovat jälleen tarjonneet mielenkiintoisen kattauksen kansainvälisiä ohjaajanimiä, tunnetuimpana monipuolinen pitkän linjan ohjaaja John Boorman.

Elokuvajuhlien suolana ovat kansainvälisten vieraiden ja yleisön kohtaamiset.

- Tällä huomaa hyvällä tavalla, kuinka kansainvälinen elokuva on, ja kuinka ikuinen ja yli kansallisuuksien menevä on se, että on lahjakas ja tekee hyvää elokuvaa ja keskittyy siihen, sanoo festivaalien taiteellinen johtaja Peter von Bagh.

Päävieraina oli myös mainetta niittäneitä nuoria ohjaajia. Turkkilaistaustainen, Saksassa asuva Fatih Akin käsittelee elokuvissaan maahanmuuttajien kipupisteitä ja kulttuurien kohtaamisia.

Iranilainen Samira Makhmalbaf on käsitellyt töissään naisen asemaa islamilaisessa maailmassa niin kriittiseen sävyyn, ettei hän pysty enää työskentelemään kotimaassaan.

- Yritän ajatella, että pystyn kertomaan sellaisten ihmisten tarinoita, jotka eivät pääse niitä itse kertomaaan. Haluan puhua heidän puolestaan ja tahdon jollain tavoin toimia heidän äänitorvenaan, sanoo elokuvajaohjaaja Samira Makhmalbaf.

Elokuvia esitetään Sodankylän elokuvajuhlilla ympäri vuorokauden. Elokuvajuhlat päättyy sunnuntaina.

Suosittelemme sinulle