Hyppää sisältöön

Etelä-Afrikassa rajut raiskausluvut

Ainakin joka neljäs eteläafrikkalainen mies syyllistyy raiskaukseen, kirjoittaa The Guardian -lehti. Lehden siteeraaman tutkimuksen mukaan raiskaukset aloitetaan yleensä alle 20-vuotiaina.

Tulokset käyvät ilmi eteläafrikkalaisen terveysviranomaisen MRC:n (Medical Reasearch Council) tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan 75 prosenttia raiskaajista teki ensimmäisen raiskauksensa alle 20-vuotiaana. Viisi prosenttia tutkimukseen vastanneista ilmoitti raiskanneensa edellisen vuoden aikana.

Vinoutunut mieskuva

Professori Rachel Jewkes sanoo, että syyt korkeisiin raiskauslukuihin ovat afrikkalaisten miesten käsityksissä "oikeasta miehuudesta".

- Kyse on miesten seksuaalisuuden oikeutuksesta ja siitä, että sukupuolet ovat eriarvoisia, Jewkes lisää.

Tutkimuksen mukaan raiskattujen naisten riski saada HIV-tartunta kykeytyy raiskaajan ikään: jos raiskaaja on yli 25-vuotias, hän on 25 prosentin todennäköisyydellä HIV-positiivinen.

Tutkimukseen haastateltiin 1 738:aa miestä Eastern Capen ja KwaZulu-Natalin provinsseissa.

Kyvytön hallitus

Etelä-Afrikan hallitusta on arvosteltu kärkevästi asian heikosta hoidosta. Arviolta vain seitsemän prosenttia esille tulleista raiskauksista johtaa tuomioon. Tilanne on herätellyt kansalaisia kysymään, miten hyvin oikeusjärjestelmä toimii.

Jopa maan nykyinen presidentti Jacob Zuma on ollut syytettynä raiskauksesta. Hänen epäiltiin raiskanneen perhetuttunsa, mutta hänet vapautettiin syytteistä. Oikeudenkäynnin aikana Zuman kannattajat osoittivat mieltään kantajana ollutta naista vastaan huutaen "polttakaa se narttu".

Rachel Jewkesin mukaan tämä osoittaa, miten sosiaalinen tila keskustella sukupuolikysymyksistä on kaventunut.

Toinen suuri ongelma ovat lapsiin kohdistuvat raiskaukset. Etelä-Afrikan ammattiyhdistysliikkeen tekemän tutkimuksen mukaan Etelä-Afrikassa raiskataan lapsi joka kolmas minuutti. 88 prosenttia tapauksista ei koskaan paljastu. Lisäksi lapsien raiskaaminen on yleistymässä nopeasti.

Suosittelemme sinulle