Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Taiteilijajärjestöt vetosivat taiteilijaeläkkeiden puolesta

Taiteilijajärjestöt ovat keskiviikkona jättäneet kulttuuriministeri Stefan Wallinille vetoomuksen taiteilijaeläkkeiden määrän lisäämiseksi. Järjestöjen mukaan ylimääräisiä taiteilijaeläkkeitä pitäisi vuosittain maksaa nykyisen 35 sijaan sadalle taiteilijalle.

Avaa Yle-sovelluksessa

Taiteilijajärjestöt toimittivat keskiviikkona Wallinille vetoomuksen taiteilijaeläkkeiden määrän asteittaisesta nostamisesta sataan. Asia kuuluu taloudellisesti valtiovarainministeriölle, joten myös ministeri Jyrki Katainen on saanut samansisältöisen vetoomuksen.

Määrän lisäämistä taiteilijajärjestöt perustelevat muun muassa sillä, että suuret luokat ovat tulossa eläkeikään. Vuonna 1999 ylimääräistä taiteilijaeläkettä haki 353 ihmistä, kun viime vuonna hakijoita oli jo yli 500. Lisäksi taiteilijoiden määrä on lisääntynyt, kun luovan talouden merkitys on kasvanut innovaatioyhteiskunnassa.

Taiteilijajärjestöt muistuttavat, että ylimääräisistä taiteilijaeläkkeistä aiheutuu yhteiskunnalle vain pieni kustannus, mutta eläkkeensaajan toimeentulolle sillä on keskeinen merkitys. Taiteilijoiden tulot ovat yleisesti melko alhaisia, joten normaalia työeläkettä tai yrittäjäeläkettä ei kerry.

Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke voidaan myöntää ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana taiteilijalle, joka asuu tai on asunut pysyvästi Suomessa. Nykymuotoiset ylimääräiset taiteilijaeläkkeet ovat olleet käytössä vuodesta 1974 lähtien. Vuosittain myönnettävien eläkkeiden määrä oli 65 vuoteen 1992, jolloin se pudotettiin nykyiseen 35:een. Vuonna 2009 täysimääräinen eläke on 1 226,82 euroa, osaeläke taas puolet siitä.

Vetoomuksen jättivät Finlands svenska författareförening, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen Näytelmäkirjailijaliitto, Suomen Säveltäjät ja Suomen Taiteilijaseura.

Suosittelemme