Hyppää sisältöön

Saksassa kohistaan Bachmannin ja Celanin suhteesta

Ingeborg Bachmannin ja Paul Celanin vastajulkaistu kirjeenvaihto Herzzeit on herättänyt huomiota saksankielisissä maissa. Kirjailijoiden kirjeenvaihtoa on esitelty sekä lehdissä että useissa teattereissa.

Itävaltalainen Ingeborg Bachmann ja juutalaistaustainen Paul Celan tutustuivat pian sodan jälkeen Wienissä. Vastajulkaistusta kirjeenvaihdosta käy ilmi, että lyhyestä tapaamisesta alkoi aluksi epäröivä, myöhemmin varmemmaksi muuttuva kirjeenvaihto.

Vasta nyt julkaistu kirjeenvaihto osoittaa kuinka läheisiä nämä kaksi kirjailijaa todellisuudessa olivat. Kirjeet paljastavat heitä yhdistäneen lahjakkuuteen ja haavoittuvuuteen pohjaavan voimakkaan siteen, jonka myötä heillä loppujen lopuksi oli vain toisensa.

Kirjeenvaihto vaikutti kirjailijoiden tuotantoon

Intensiivisiä kirjeenvaihdon kausia seurasivat kuitenkin toistuvat hiljaisuuden jaksot, joiden syytkin paljastuvat kirjeiden lukijalle usein rivien välistä. Suhteen kehitystä hidastuttivat Celanin avioliitto sekä molempien kirjailijoiden intensiivinen uppoutuminen kirjoittamistyöhön ja tarve yksinäisyyteen.

Toisaalta kirjeenvaihto sai uutta dynamiikkaa heidän harvoista tapaamisistaan, joiden myötä heräsivät turhiksi osoittautuvat toiveet suhteen jonkinasteisesta vakiinnuttamisesta.

Kirjeenvaihdosta käykin ilmi, että Bachmannin ja Celanin suhde oli paitsi rakkautta myös ystävyyttä, josta ilmenee aito kiinnostus toisen ihmisen hyvinvointiin. Suhde oli selvästi kollegiaalinen ja myötävaikutti molempien kirjalliseen kehitykseen: Celanin useissa runoissa on yhtymäkohtia Bachmannin lyriikkaan, joissa taas esiintyy esimerkiksi Celanilta tuttuja kielikuvia.

Kirjeenvaihto katkesi psyykkisiin vaikeuksiin

Vuodesta 1948 aina vuoteen 1961 jatkuneen kirjeenvaihdon katkaisivat lopullisesti Paul Celanin psyykkiset vaikeudet, jotka ainakin osittain liittyvät runoilija Yves Gollin Celaninille osoittamiin plagiaattisyytöksiin. Paul Celan, joka oli jo nuorena traumatisoitunut juutalaisvastaisuudesta, katkaisi useat yhteytensä ulkomaailmaan. Celan heittäytyi Seine-jokeen vuonna 1970 vain 49-vuotiaana.

Bachmann koki hieman samantyyppisen kohtalon muutaman vuoden kuluttua. Useaan otteeseen kriitikkojen silmätikkuna ollut Bachmann kuoli 47-vuotiaana Roomassa kotinsa tulipalossa vuonna vuonna 1973.

Sekä Bachmann että Celan ovat tämän jälkeen nousseet 1900-luvun modernismin merkittävimmiksi kirjailijoiksi. Heidän kirjallinen tuotantonsa on viitoittanut uutta modernismiin pohjautuvaa henkistä ja älyllistä suuntaa kansallissosialismin ja stalinismin runtelemassa Euroopassa.

Suosittelemme sinulle