Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Takkula vaihtamassa puoluetta EU-parlamentissa

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula on vaihtamassa taustapuoluettaan europarlamentissa. Sanomalehti Kalevan mukaan uusi konservatiivien ja remormistien puolue ilmoitti maanantaina, että yksi liberaaliryhmässä istunut Suomen keskustan edustaja liittyy uuteen ryhmään.

Keskustan euroedustaja Hannu Takkula
Kuva: Suomen Keskusta
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskustan Verkkoapila-lehden mukaan Takkula saattaa siirtyä maanantai-iltana Brysselissä mahdollisesti perustettavaan uuteen keskustaoikeistolaiseen ECR-ryhmään. Lehden mukaan Takkula päättää asiasta keskiviikkona, mikäli ryhmä perustetaan.

Takkula on myös yrittänyt saada Suomen keskustan ulos Euroopan parlamentin liberaaliryhmästä. Takkula lähetti juhannuksen alla keskustan puoluehallituksen jäsenille kirjelmän, että Suomen keskusta siirtyisi EU-parlamentin liberaaliryhmästä perustettavaan ECR-ryhmään, mutta hän ei saanut asialle riittävää kannatusta.

Takkula: Keskustan pitäisi liittyä keskusta-oikeistoryhmään

Takkulan mielestä keskusta sopisi paremmin johonkin muuhun ryhmään kuin EU:n maataloustukien supistamista ajavaan ja arvoliberaaliin ALDE-ryhmään. Vaihtoehtona voisi olla Takkulan mukaan esimerkiksi uusi, parhaillaan perusteilla oleva keskusta-oikeistoryhmä, johon on tulossa muun muassa britti- ja tshekkikonservatiiveja.

Suomen keskustalla on kolme edustajaa europarlamentissa, ja he ovat toimineet tähän saakka europarlamentin liberaaliryhmässä aina Suomen EU:hun liittymisestä lähtien vuodesta 1995.

Euroedustaja Takkulan mukaan hän ei ole kuitenkaan eroamassa keskustapuolueen jäsenyydestä. Takkula toimi ennen EU-parlamentin jäsenyyttä kansanedustajana ja keskustan varapuheenjohtajana.

Keskustan Kaikkonen: Takkula väärässä

Keskustan vaikuttaja, eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Kaikkonen sen sijaan sanoo, että Euroopan parlamentin ALDE-ryhmä on sopiva keskustalle. Tiedotteessaan Kaikkonen pitää valitettavana keskustan euroedustajan Hannu Takkulan siirtymistä Euroopan parlamentin konservatiivien ja reformistien ryhmään.

- Keskusta kuuluu Euroopan liberaalidemokraattiseen ELDR-puolueeseen, joka muodostaa enemmistön Euroopan parlamentin kolmanneksi suurimmasta ALDE-ryhmästä. Keskustaedustajat yhdessä RKP:n kanssa pystyvät ALDEn kautta saavuttamaan tärkeitä valiokuntapaikkoja Euroopan parlamentissa, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan keskusta jakaa Euroopan liberaalidemokraattien kanssa yhteisen arvopohjan Euroopan unionin kehittämisestä yrittäjyyden edistämisen, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, kansalaisten perusoikeuksien vahvistamisen ja Euroopan globaalin vastuun hengessä.

- Konservatiivien ja kansallismielisten intoilijoiden joukko ei vie Eurooppaa eteenpäin eikä sellainen joukko ole sopiva keskustalle eikä muutenkaan Euroopan edun mukainen, Kaikkonen sanoo.

Suosittelemme sinulle