Pääministeri Matti Vanhanen ja Suomessa vierailulla oleva Kiinan varapääministeri Li Keqiang vahvistivat, että kahden viikon kuluttua Suomeen saapuu satojen kiinalaisten liikemiesten valtuuskunta kauppa- ja investointimatkalle. Sinä aikana allekirjoitetaan jopa kahden miljardin dollarin (1,4 mrd. euroa) kauppasopimukset.
Uutta on se, että tällä kertaa kiinalaiset ovat hankintamatkalla Suomessa. Osapuolet eivät kertoneet yksityiskohtia, mitä kiinalaiset ovat hankkimassa ja mitä suomalaiset ovat mahdollisesti myymässä.
Kiinasta saapuu Suomeen 10. heinäkuuta lähes 300 liikemiehen valtuuskunta, joka tapaa kymmeniä suomalaisyrityksiä.
Suhteet erinomaiset
Molemmat ministerit totesivat, että poliittiset ja kaupalliset suhteet Suomen ja Kiinan välillä ovat erinomaiset. Talouskriisi koettelee kumpaakin maata.
- Yhteistyön tarkoituksena on torjua finanssi- ja talouskriisin haasteita ja vahvistaa kauppaa, sanoi varapääministeri Li.
Pääministeri Vanhasen mukaan Suomi antaa erittäin suuren arvon näille sopimuksille. Vanhanen käytti suomalaista sanontaa 'hädässä ystävä tunnetaan'. Varapääministeri Li löysi myös Kiinan monipuolisesta sanontaperinteestä vastaavan ilmaisun.
Kiinan innovaatiokeskus pääkaupunkiseudulle
Illalla kirjoitettiin myös sopimus Kiinan innovaatiokeskuksen perustamisesta pääkaupunkiseudulle. Tämä olisi ensimmäinen Euroopassa. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.
-Tarkoitus on, että keskukseen tulee kiinalaistutkijoita, jotka rakentavat yhteistyötä suomalaisen tutkijayhteisön ja yritysten kanssa. Tuloksena voi olla uusia yrityksiä tai uusien tuotteiden kehittäminen olemassa oleviin hankkeisiin, selvitti ministeri Pekkarinen.
Pääkaupunkiseudun kunnat ovat olleet aktiivisia hankkeessa. Ne osallistuvat jossain määrin ylläpitokuluihin, mutta valtaosa rahoituksesta tulee Kiinan valtiolta. Samalla periaatteella toimii Suomen innovaatiokeskus Shanghaissa ja siitä on hyvät kokemukset, sanoo Pekkarinen.
Toiveet ovat ainakin kiinalaisille korkealle, sillä keskuksen kautta kiinalaisyritykset voivat aikaa myöten luoda suhteita myös EU-maihin. Suomessa työskentely alkaa jo tänä vuonna. Alkuvaiheessa toiminta on tietysti varsin pientä, arvioi ministeri.
Ekologisia kaupunkeja Kiinaan
Oman sopimuksensa sai myös ekologisia vyöhykkeitä Kiinaan ajava hanke. Käytännössä se tarkoittaa uusien, kestävään kehitykseen perustuvien kaupunkien perustamista Kiinaan.
Tarkoitus on kehittää mallikaupunkeja, jotka käyttävät hyväkseen huipputekniikkaa niin, että energian kulutus olisi nolla ja päästöjen määrä myös nolla. Kysyntää työlle on, sillä Kiinan tavoitteena on siirtää 400 miljoonaa ihmistä maalta kaupunkeihin parissakymmenessä vuodessa. Kiinan hallitus on ottanut kannan, että siirtymän pitäisi tapahtua ympäristön kannalta kestävällä tavalla.
Suomalaisyritys DigiEcoCity on uranuurtaja ekologisten ja kestävään kehitykseen perustuvien kaupunkien luomiseksi Kiinaan. Se toimii kiinalaisen yhteisyrityksen kautta.