Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

No mutta onko se voikukka?

Suomalaisdokumentaristit kehittelevät ainutlaatuista työkalua lajien tunnistamiseksi. Patentoidussa LuontoPortti-palvelussa voi jo nyt muutamalla klikkauksella selvittää löytämänsä kasvin nimen.

Ruohokanukka (Cornus suecica)
Luontoportti-sivuston avulla voi selvittää, mistä lajista tässäkin kuvassa on kyse. Vastauksen näet myös viemällä kursorin kuvan päälle. Kuva: Tarja Saariniemi / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Tällä haavaa sivusto palvelee hyvin myös lintubongaria, tulevaisuudessa monia muitakin.

LuontoPortin kehittäjät Eija ja Jouko Lehmuskallio pitävät suomalaisten kasvilajituntemusta hälyttävän huonona. Heidän mukaansa verkossa toimivalle tunnistamispalvelulle oli muutenkin selvä tilaus.

- Kun tunnistaa lajia kirjan perustella, joutuu selaamaan koko kirjan, että löytää, jos löytää. Nettipalvelussa sen sijaan voi heti rajata lajeja pois esimerkiksi hakemalla vain tietyn värisiä, tietyn kokoisia ja vaikkapa karvaisia kasveja. Äkkiä onkin vain muutama vaihtoehto, joista joku on kyseessä oleva kasvi, Jouko Lehmuskallio kertoo.

To know me is to love me

Luontodokumentaristien mukaan suomalaiset tuntevat kasvilajeja huonosti. Lapsille jo voikukan tunnistaminen voi tuottaa tuskaa. Eija Lehmuskallio pitää tätä huolestuttavana.

- Kyllä kasvilajeja pitää tuntea. Koko elämä perustuu nimenomaan luontoon ja kasveihin. Kaikki on riippuvaista niistä.

- Kun tuntee kasveja tai luontoa, oppii kunnioittamaan niitä. Ja kuten tenavien Tellu sanoi: ”To know me is to love me”. Eli kun oppii tuntemaan jonkun kasvin, oppii oikein tykkäämään siitä ja alkaa varjella sitä ja luontoa, Jouko Lehmuskallio jatkaa.

Suomalaiskeksinnölle kansainvälistä kysyntää

Tunnistuspalvelu LuontoPortti on verkossa vapaasti käytettävissä. Sille on kuitenkin haettu ja saatu kansainvälinen patentti. Tuottaja-ohjaaja Eija Lehmuskallio katsoo, että hankkeesta on hyötyä monille.

- Tälle olisi todella kysyntää kansainvälisesti. Maailmassa ei ole vielä ainuttakaan lajintunnistustyökalua, joka toimisi verkossa. Me uskomme vakaasti tähän sekä siihen, että LuontoPortti on Suomelle ja jopa pohjoismaille suuri etu ja vientituote.

Lehmuskalliot toivovat, että tulevaisuudessa muutkin maat lisäisivät kasvi- ja eläinlajejaan palveluun. Jatkossa kenties onkin mahdollista vaikkapa Meksikossa lomaillessa tarkistaa suomenkielisestä palvelusta paikallisten kaktusten nimiä.

Tulevaisuudessa luontoharrastaja pystyy parilla klikkauksella selvittämään myös muun muassa havaitsemiensa heinien, kalojen tai puiden nimet. LuontoPortti-hankkeessa on mukana myös Helsingin yliopisto.

Suosittelemme