Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kukat ja kasvit hoitavat kesäihoa

Kalliit silmänympärysvoiteet ja muu kaupan kosmetiikka voidaan kesällä korvata luonnon tuotteilla. Lähes kaikilla kasveilla on hoitavia vaikutuksia, kunhan tietää mitä kerää ja käyttää.

Ruiskaunokeista ja muista kukista tehtyä kasvovettä lasipurkissa
Avaa Yle-sovelluksessa

Luontaisterapeutti Lippe Äystö tutkii ruohikkoa Ilmajoen Ilkan rannassa. Muutaman minuutin aikana hän löytää jo useamman kasvin, joista voisi tehdä luomukosmetiikkaa. Esimerkiksi monien vihaama voikukka on erittäin monikäyttöinen. Sitä voi käyttää mm. jalkakylpyihin. Apilaa puolestaan pehmentää ihoa. Matkalta löytyneitä ruusunlehtiä voi pitää kasvoilla sellaisenaan. Niillä on ihoa supistava vaikutus, Äystö vinkkaa.

Äystö valmistaa lähes kaikki käyttämänsä kosmetiikan itse. Vain deodorantin hän ostaa kaupasta, vaikka sitäkin voisi tehdä yrteistä jauhamalla. Jopa hampaiden hoitoon on olemassa luomuratkaisu: Tuore mansikka puhdistaa tehokkaasti ja myös salvia on hyvä hampaidenhoitokasvi.

Luonteisterapeutti esittelee kasvovettä, jonka pinnalla kelluu kauniita ruiskaunokkeja. Luonnonmukaiseen kasvoveteen on uutettu myös siankärsämöä, ruusun lehtiä ja minttua. Se sopii hyvin rasvaisen ihon hoitoon. Omatekoinen kasvovesi syntyy yrttiteen tapaan. Se onkin helpoin keino luomukosmetiikan valmistamiseen. Lisäksi kasveja voi uuttaa esimerkiksi öljyn tai rasvan sekaan.

Kasvien keräämisessä ja käyttämisessä tärkeintä on se, että tietää mitä tekee. Luonnossa on paljon myös myrkyllisiä kasveja, joten tietotaito on luomukaunistujalle tarpeen.

- Kerää vain sellaisia kasveja, jotka varmasti tunnet ja joiden vaikutuksista tiedät edes jotain, Äystö neuvoo.

Suosittelemme