Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Manamansalo keidas keskellä Oulujärveä

Sää on ratkaisevin seikka matkailijoiden liikkumiseen. Seuraavaksi ratkaisee tarjonta. Manamansalo tarjoaa satunnaiselle matkailijalle monenlaisia elämyksiä aamuisesta lossimatkasta auringonlaskuun.

Martinlahden kauppa
Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Manamansalon saareen pääsee autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä joko siltaa pitkin tai lossilla. Alassalmen lossiyhteys on suomen pohjoisin ja se on erityisesti lasten mieleen.

- Lossia ohjataan kahdella sauvaohjaimella ja otteen pitää olla hellä ja topakka, sanoo lossia vuodesta 1994 kuljettanut Pekka Valtanen.

Satunnainen matkailija voi kohdata Manamansalossa monenlaista nähtävää. Kassu Halonen on yksi Suomen menestyneimmistä kevyenmusiikin säveltäjistä. Hänen nimeään kantava taidetalo tarjoaa kulttuurinnälkäiselle kävijälle melkoisen annoksen ravintoa aina taiteesta kevyen musiikin lyhyeen oppimäärään.

- Säveltäminen kesäaikana jää vähemmälle, mutta tällä hetkellä käyn läpi julkaisemattomia pöytälaatikkoon jääneitä tosissaan tehtyjä sävellyksiä, joita on paljon. Nyt menossa on vuoden 1993 huhtikuu, paljastaa säveltäjämestari Halonen.

Luonnon rauhaa ja aktiviteetteja

Väsyneemmälle matkailijalle tai iloiselle perheelle maja-, leiri- tai telttapaikan tarjoaa kolme leirintäaluetta. Kultahiekka, Villi Pohjola sekä Martinlahden palvelukeskus. Martinlahdessa toimivat myös kauppa ja kahvila-ravintola.

- Kesällä turistit sekä entiset asukkaat käyttävät palveluja. Nyt sään lämmettyä ihmiset liikkuvat ja sen huomaa. Talvella on paljon hiljaisempaa ja talvikaudesta emme ole vielä tehneet päätöstä, kertoo Mika Puuronen Martinlahden palvelukeskuksesta.

Luonto tarjoaa matkailijoille monia elämyksiä. Jäkäläisillä mäntykangasmetsillä liikkuminen on helppoa, kirkasvetiset suppalammet houkuttelevat kahvinkeittoon nuotiopaikoilla sekä auringon palvelijoille hiekkarantoja on kilometrikaupalla.

- Koko Manamansalokiertueen voi päätää ennen nukkumaanmenoa auringonlaskuun, joka on melkoinen kokemus, valjastaa Laura Pihlajakoski Villin Pohjolan retkeilyalueelta.

Suosittelemme sinulle