Hyppää sisältöön

Sairaalakavalluksista vaaditaan vankeustuomioita

Sairaalakavallusjutun oikeuskäsittelyyn on varattu kaksi päivää. Törkeästä petoksesta syytetään kolmea miestä. Lisäksi yksi on vangittu poissaolevana.

Asiaa käsiteltiin käräjäoikeudessa kesäkuun toisella viikolla 2009. Kuva: Olli Koski/YLE

Jutun syyttäjät Peter Levlin ja Lilja Limingoja vaativat kaikille kolmelle syytetylle ehdottomia vankeusrangaistuksia. Miehiä syytetään törkeästä petoksesta ja kahta heistä myös törkeästä kirjanpitorikoksesta. Yksi henkilö on lisäksi vangittu poissaolevana, sillä häntä ei ole tavoitettu.

Syyttäjä vaatii myös liiketoimintakiellon määräämistä kahdelle syytetylle miehelle, joilla oli tapahtumien aikaan yhteinen yritys. Kaikki syytetyt myöntävät törkeän petoksen, mutta he kiistävät muut syytteet.

Vaasan sairaanhoitopiirin rahakavallusjutun oikeuskäsittely alkoi tänään Vaasan käräjäoikeudessa. Jutun käsittelyyn on varattu kaksi päivää.

Korvausvaatimus nousee reiluun kolmeen miljoonaan

Vaasan sairaanhoitopiiri vaatii vahingonkorvauksena reilua kolmea miljoonaa euroa. Kaikkiaan Vaasan sairaanhoitopiirille on aiheutunut kavalluksista noin kahden miljoonan euron taloudelliset vahingot. Korvausvaatimukseen on laskettu mukaan muun muassa korot.

Syyttäjä Lilja Limingoja kuvailee kavallettua rahasummaa maanlaajuisestikin suureksi. Lopullisesta summasta oltiin käräjäsalissa kuitenkin osittain erimielisiä.

Kavalluksissa mukana kaksi eri yhtiötä

Syytteet koskevat Vaasan sairaanhoitopiirin useiden vuosien aikana maksamia laskuja. Syytteiden mukaan sairaanhoitopiiri on vuodesta 1996 lähtien maksanut yli 80 elektroniikkayrityksen perusteetonta laskua. Ne on hyväksynyt syytettynä oleva, sairaanhoitopiirin silloinen virkamies.

Näiden laskujen kokonaissumma on reilut 1,2 miljoonaa euroa. Rikoskumppanina toiminutta yrityksen työntekijää ei ole kuitenkaan tavoitettu, joten hänet on vangittu poissaolevana.

Lisäksi käräjäoikeudessa olleiden kahden liikemiehen yritys on laskuttanut Vaasan sairaanhoitopiiriä perusteettomasti vuosina 1996 - 2009. Laskuista sairaanhoitopiirille syntyi noin 740 000 euron taloudellinen vahinko. Vuosista ja rahasummista syyttäjät ja puolustus olivat kuitenkin erimielisiä.

Suosittelemme sinulle