Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sikainfluenssaa hoidetaan jatkossa vain tarvittaessa

Seuraavan parin viikon aikana Suomi lakkaa hoitamasta lääkkein kaikkia sikainfluenssatapauksia ja luopuu osin myös tapausten perinpohjaisesta diagnosoinnista, kertoo ylilääkäri Ville Valtonen HYKS:in infektiotautien klinikalta.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Yliopistosairaaloiden infektiosairauksista vastaavat lääkärit tekivät maanantaina uusia linjauksia pandemian hoidosta sosiaali- ja terveysministeriön koolle kutsumassa kokouksessa. Ylilääkäri Ville Valtosen mukaan sairastuneiden määrä kasvaa vinhaa vauhtia, eikä lieviä tapauksia ole mielekästä hoitaa lääkkein ja diagnosoida perinpohjaisesti. Oireenmukainen dignoosi riittää useimmissa tapauksissa.

- Perusterve ihminen hoitaa sikainfluenssansa samoin kuin minkä tahansa tavallisen hengitystieinfektion. Lääkehoito kohdistetaan riskiryhmiin, kuten raskaana oleviin, syöpäsairaisiin sekä kroonisista sydän- ja keuhkosairauksista kärsiviin, sanoo Valtonen.

Tähän mennessä Suomessa on todettu 62 tapausta. On arvioitu, että yli miljoona suomalaista sairastuu sikainfluenssaan loppusyksyyn mennessä. Valtonen ei ole kuitenkaan sikainfluenssasta sen enempää huolissaan kuin jokatalvisesta kausi-influenssasta. Taudinkuva on paljon lievempi kuin vielä keväällä pelättiin, hän painottaa.

”Suomi on varautunut riittävästi”

Ylilääkäri Ville Valtonen sanoo, että Suomi on varautunut sikainfluenssaan kohtalaisen hyvin. Hänen mukaansa lääkkeitä on riittävästi vaikeiden tapausten hoitoon ja rokote saadaan käyttöön syksyllä.

- Jokainen suomalainen aiotaan rokottaa syksyn aikana ja toistamiseen ennen kevättalven 2010 epidemian alkamista. Jos hyvin käy, se saattaa estää koko epidemian, arvioi Valtonen.

Sikainfluenssa on ärhäkkä tarttumaan, ja Suomessa yleensä syksyyn sijoittuva epidemia onkin pari kuukautta etuajassa. Valtonen harmittelee, ettei rokote ehdi ajoissa ensimmäisen tautiaallon torjumiseen. Sikainfluenssa sekä massarokotusten aloittaminen kuormittavat terveydenhuoltoa. Osa kustannuksista lankeaa myös työelämän maksettavaksi, kun tauti kaataa työntekijöitä vuoteeseen.

Suosittelemme