Hyppää sisältöön

Uskonnonopettajat eivät innostu uskontotieteen opetuksesta

Uskontoa opettavat eivät pidä tarpeellisena nykyisen uskonnonopetuksen vaihtamista kaikille oppilaille yhteiseen uskontotieteen opetukseen. Opetusministeri Henna Virkkunen sanoi lehtihaastattelussa uuden aineen olevan esillä opetussuunnitelmia ja tuntijakoja uudistettaessa.

Suomen uskonnonopettajain liiton puheenjohtajan Hannu Koskisen mukaan opettajat pitävät hyvin vahvasti kiinni nykyisestä mallista, joka on syntynyt pitkien neuvottelujen tuloksena. Hänen mukaansa on tärkeää, että jokaisella oppilaalla on oikeus oman uskontonsa opetukseen.

Koskisen mielestä nykyinen malli järjestää uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus on oikein hyvä. Hänen mukaansa nimenomaan vähemmistöuskontojen kannalta on tärkeää saada opetusta oman kulttuurin pohjalta. Jos tilalle tulisi uskontotieto, poistuisivat myös esimerkiksi elämänkatsomustiedon, islamin ja ortodoksisuuden opetus.

- Kaikille yhteinen uskontotieto on ihan sama, kuin jos olisi yksi yhteinen kieltenopetus, jossa opetettaisiin sekaisin kaikkia kieliä. On tärkeää, että lähtökohtana on oman uskonnon opetus, josta käsin voidaan sitten tutustua muihin uskontoihin, Koskinen sanoo.

Kun oppilas on ensin tutustunut oman uskontonsa perusteisiin, on helpompi tutustua myöhemmin muihin uskontoihin.

Koskinen muistuttaa, että uskonnonopetus on jo nykyisin suurimmaksi osaksi hyvin yleistä uskontotiedettä. Oppilaat tutustuvat laajasti eri uskontoihin ja niiden historiaan. Varsinaista tunnustuksellista opetusta on melko vähän.

Koululaisista 94 prosenttia osallistuu luterilaiseen uskonnonopetukseen, kaksi prosenttia elämänkatsomustietoon, yksi prosentti ortodoksiseen ja kaksi prosenttia muiden uskontojen opetukseen.

Suosittelemme sinulle