Hyppää sisältöön

PEN: Venäjän ihmisoikeusloukkauksia on pidettävä esillä

Tshetshenialaisen ihmisoikeusaktivisti Natalia Estemirovan murha tällä viikolla on jo viides ihmisoikeusloukkauksia tutkineen murha. Kansainvälinen kirjailijoiden sananvapausjärjestö Pen ja Amnesty International näkevät tilanteen vakavana. Helsingissä on perjantaina hiljainen kynttilämielenosoitus Venäjän ihmisoikeusloukkauksia vastaan.

Ihmiset pitivät käsissään murhatun ihmisoikeusaktivistin Natalia Estemirovan kuvia
Ihmiset pitivät käsissään murhatun ihmisoikeusaktivistin Natalia Estemirovan kuvia mielenilmauksessa Moskovassa heinäkuussa 2009. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Ihmisoikeuksien tutkimisella ja sananvapaudella on edelleen kohtalokkaat seuraamukset Venäjällä.

- Natalia Estemirovan murhan on seurausta rankaisemattomuudesta, jota Venäjän ja Tshetshenian viranomaiset ovat antaneet jatkua, toteaa Aino Pennanen Amnesty Internationalin Suomen osastosta.

Pohjois-Kaukasuksella on paljon ihmisoikeusloukkauksia, joita ei ole selvitetty, ja syyllisiä joita ei ole rangaistu. Toisaalta oikeutta hakevia pelotellaan. Samoin käy ihmisoikeusaktivistien, jotka yrittävät auttaa uhreja ja selvittää ihmisoikeusloukkauksia. Aino Pennasen mukaan Venäjällä ihmisoikeusloukkauksiin suhtaudutaan hyvin välipitämättömästi.

- Euroopan ihmisoikeustuomionistuin on antanut yli sata langettavaa päätöstä ihmisoikeusloukkauksista Tshetsheniassa. Nämä olisi pantava täytäntöön myös Venäjällä.

Journalisteihin kohdistuva väkivalta huolestuttaa

Kansainvälinen Pen on ollut huolestunut kasvavasta journalisteihin kohdistuvasta väkivallasta Venäjällä. Suomen Pen ry:n puheenjohtaja Lauri Otonkoski sanoo, että Natalia Estemirovan murha oli jo viides tänä vuonna

- Tänä vuonna on murhattu Stanislaw Markelov, Anastasia Baburova, Sergei Protazanov ja Shafig Amrahov. Estemirovan murha oli viides, kertoo Lauri Otonkoski.

Lauri Otonkosken näkee viikon tapahtumissa Anna Politkovskajan kohtalon kertautuvan.

- Nyt on valitettavasti nähty se, että niinkin voimakkaan julkisuuden ja painostuksen jälkeen mitä Anna Politkovskajan kohtalo tässä jokin vuosi sitten aiheutti, asiat kertautuvat samankaltaisina.

Silti Otonkoski painottaa, että näkyviä marttyyrikohtaloita on syytä pitää esillä. Natalia Estemirovan murha kertoo Otonkosken mukaan siitä, kuinka vaikeaa Tshetshenian ihmisoikeuksien tutkiminen yhä on.

Työskentelymahdollisuuksia tarjotaan turvakaupungeissa

Kansainvälinen Pen pyrkii auttamaan ahdinkoon joutuneita kirjailijoita ja toimittajia kutsumalla heitä työskentelemään turvapaikkakaupunkeihin.

- Suomen Penin turvakaupunkikirjailija-statuksella Helsingissä asuu Oksana Tshelysheva. Hän on venäläinen tshetsheeniaktivisti, kertoo Otonkoski

Pohjoismaissa kirjailijoiden turvakaupunkeja on jo yli toistakymmentä. Suomessa toimintaan resursseja antavat Helsingin kaupunki ja opetusministeriö: kaupunki järjestää asunnon ja opetusministeriö elämisen. Suomen Pen hoitaa käytännön järjestelyt.

- Kutsumme sopivaksi katsotun henkilön ja hänelle tarjotaan turvapaikka, kertoo Otokoski. Kirjailijan asuessa turvakaupungissaan Pen pyrkii sitten auttamaan työnteossa ja tukemaan henkisesti.

Suosittelemme sinulle