Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Japanilainen parapara-tanssi leviää nuorten keskuudessa

Tuore teinivillitys, Japanista lähtöisin oleva parapara-tanssi on saanut jalansijaa Suomessakin. Tosin tanssityylin pääosassa ovat kädet.

parapara-tanssijoita
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Japanilaisilta tanssiklubeilta länteen saapunut parapara saattaa kokemattoman silmään näyttää tavalliselta jumpalta, mutta sen liikeradasto on huomattavan tarkkaan määriteltyä.

- Ne on kaikki niitä alkuperäisiä, me ei tehdä siihen mitään omia koreografioita tai omia liikkeitä vaan ne kaikki on niiltä parapara-klubeilta suoraan, sanoo suomalaisen parapara-ryhmän FinnPARAnoidsin tanssija Sefie Rosenlund.

Parapara pohjaa muinaisjapanilaisiin tansseihin, ja koska tuolloin pukeuduttiin alavartaloliikehdintää rajoittaviin kimonoihin, ei jaloilla ole tanssityylissä juuri merkitystä.

Lajin aktiiviharrastajia on Suomessa pari sataa, mutta määrä on nouseva. Ja kuten Japani-intoilu muutenkin, on paraparakin lähinnä tyttöjen juttu.

Paraparan syvin olemus on hyvin yksinkertainen:

- Tässä kuuluu nolata itsensä ja nimenomaan selvinpäin, ettei tarvitse ryypätä hirveesti ja vasta sitten uskaltaa heittäytyy menemään, vaan tässä mennään heti alusta lähtien ihan hölmönä, Rosenlund kertoo.

Suosittelemme