Luomumunia tuottavat maatalousyrittäjät eivät tiedä, miten pääsisivät eroon munintansa lopettaneista luomukanoista. Isoja teurastamoja pienet luomukanaerät eivät kiinnosta.
Lihayrityksiä luomubroileri ei kiinnosta. Atria ei innostu luomukanoista, vaikka ne saataisiin ilmaiseksi. Atrian mukaan luomusiipikarjan mahdollisuus liikkua ulkona aiheuttaa muun muassa salmonellariskin.
Eviran mukaan suomalaiset luomukanat päätyvätkin pääosin rehuksi turkiseläintarhoille.
Samaan aikaan kun marketit myyvät "ei oota" luomusiipikarjan kohdalla, lappeenrantalainen luomumunan tuottaja Aki Kuorttinen jakaa munintansa lopettaneet luomukanat ilmaiseksi paikallisille ihmisille.
- Lähinnä olemme puskaradion kautta tarjoilleet kanoja sukulaisille, ja he ovat sitten käyneet teurastamassa itselleen grilliin ruokaa. Sana on myös levinnyt tasaisesti, ja moni on asiasta innostunut, kaupasta kun näitä ei saa, Aki Kuorttinen toteaa.
Nimerkki au naturel odottaa saavansa kaupasta luomulihaa.
"Minähän en broileriin koske pitkällä tikullakaan, enkä laita sitä perheelleni ruoaksi. Mummulaankin olemme sanoneet, että ei kiitos broileria meille ruoaksi. 30 päivässä untuvikosta teuraaksi.. Meillä käytetään kananmunina ehdottomasti vain luomukananmunia, mukavahan se olisi saada luomukananlihaakin, jotta perhe saisi siipikarjaliharuokaa, kalkkunaakaan kun ei luomuna ole. "
"Mitä jos luomumunantuottajat perustaisivat yhdessä pienen teurastamon/jalostamon? Toimisikohan sellainen?", nimimerkki Erkki ehdottaa.
Nimimerkki jepjep ei näe lihantuotannossa ongelmia.
"Suomessa ei käytetä hormooneja ja antibiotteja kasvatuksessa, toisin kuin ulkomaalaisessa tehotuotannossa. Eikä taitaisi olla luomukanassa-tai broilerissa muuta kuin luuta ja nahkaa. Jos vertaa siipikarjan lihatuotantoa esimerkiksi sikaan, niin yhdellä broilerilla on enemmän liikkuma tilaa kuin karsinassa olevalla sialla."
"Tuntuu vaan että tuota tehotuotettua broilerin lihaa tukitaan joka paikkaan. Esimerkiksi valmis lihapullissa sitä on yleensä enempi kuin sikaa ja nautaa yhteensä.", nimimerkki Sirkku Sika elämöi.
UUTISTA PÄÄSET KOMMENTOIMAAN TÄÄLTÄ: Suomalainen luomukana päätyy harvoin ruokapöytään