Hyppää sisältöön

Espanjan ulkoministeri historiallisella vierailulla Gibraltarissa

Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos on saapunut Gibraltariin neuvottelemaan Britannian ja Gibraltarin edustajien kanssa. Moratinos on ensimmäinen Gibraltarissa vieraileva Espanjan hallituksen edustaja sen jälkeen, kun Britannia valtasi alueen 300 vuotta sitten.

Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos (vas.) ja Gibraltarin pääministeri Peter Caruana
Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos (vas.) ja Gibraltarin pääministeri Peter Caruana tapasivat Gibraltarilla 21. heinäkuuta. Kuva: TVE

Moratinos tapasi iltapäivällä Britannian ulkoministerin David Milibandin ja Gibraltarin pääministerin Peter Caruanan. Tapaaminen liittyi Espanjan, Britannian ja Gibraltarin yhteistyöfoorumiin, jossa neuvotellaan Gibraltarin asukkaita koskevista asioista.

Televisiokanava al-Jazeeran mukaan Moratinos sanoi tapaamisen jälkeen, että vaikka Espanja ei ole luopunut aluevaateestaan Gibraltariin, yhteistyö on ainoa tie eteenpäin.

Gibraltar on ollut piikkinä Espanjan ja Britannian suhteissa sen jälkeen, kun Britannia valtasi sen Espanjalta vuonna 1704. Virallisesti alue siirtyi brittien hallintaan vuoden 1713 Utrechtin sopimuksella. Sen jälkeen Espanja on kuitenkin useasti vaatinut Gibraltarin palauttamista. Vuonna 2002 gibraltarilaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä liittymisen Espanjaan.

Espanjan oppositio arvostelee vierailua

Moratinosin vierailu on herättänyt Espanjassa kritiikkiä. Oppositiossa olevien konservatiivien mukaan sosialistisen pääministerin Jose Luis Rodriguez Zapateron hallitus on liian pehmeä Britannialle Gibraltarin suhteen, ja Moratinosin vierailun kautta se kohtelee Gibraltaria kuin suvereenia kansakuntaa.

Gibraltarissa puolestaan vierailua kiitetään. Pääministeri Caruana sanoo espanjalaisen El Paisin haastattelussa, että kyseessä on tärkeä poliittinen ele, mutta ei kummallekaan osapuolelle askel eteen tai taaksepäin kiistassa.

Gibraltarin itsemääräämisoikeutta kannattava ryhmittymä on kehottanut ihmisiä toivottamaan Moratinon tervetulleeksi heiluttamalla Britannian ja Gibraltarin lippuja.

Espanjan, Britannian ja Gibraltarin yhteistyöfoorumi perustettiin sen jälkeen, kun Zapatero nousi valtaan vuonna 2004. Foorumi on auttanut muun muassa parantamaan Gibraltarin lento- ja tietoliikenneyhteyksiä sekä helpottamaan rajaliikennettä ja eläkkeiden maksua Gibraltarissa asuville espanjalaisille. Gibraltarin asemasta foorumin tapaamisissa ei keskustella.

Noin 30 000 asukkaan Gibraltar sijaitsee Iberian niemimaan eteläosassa Espanjan rannikolla. Gibraltarinsalmi erottaa toisistaan Euroopan ja Afrikan.

Suosittelemme sinulle