Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Sellutehtaalle isot sakot saastuttamisesta Chilessä

Chileläinen metsäyhtiö on saanut satojen tuhansien eurojen sakkotuomion sellutehtaan alapuolisen vesistön saastuttamisesta. Suomalaisruotsalaisella Stora Ensolla on suuria suunnitelmia yhteistyöstä samaisen yhtiön kanssa.

Mies nostaa joutsenta vedestä.
Uhanalainen mustakaulajoutsenkanta hävisi muutamassa kuukaudessa sen jälkeen, kun sellutehdas aloitti toimintansa. Kuva: D. Boroschek
Avaa Yle-sovelluksessa

Chilen pääkaupungissa Santiagossa sijaitseva vetoomustuomioistuin määräsi Arauco-yhtiölle satoja tuhansia euroja vastaavan summan sakkona sellutehtaan alapuolisen vesistön saastuttamisesta Valdivian kaupungin lähistöllä Etelä-Chilessä. Sakko annettiin raskasmetallien päästämisestä vesistöön.

Ympäristövahinko sattui vuosina 2004-2005, heti sen jälkeen kun tehdas oli aloittanut sellutuotantonsa.

Uhanalaisten mustakaulajoutsenten - seudun ylpeyden - kanta tuhoutui vain muutamassa kuukaudessa tehtaan aloittamisen jälkeen. Pahimmillaan joutsenia tippui talojen pihoille kesken lennon. Ennen tapausta Rio Crucesissa asusti kuudesta kahdeksaan tuhatta mustakaulajoutsenta, mutta tuoreimmassa tutkimuksessa joutsenia tavattiin satakunta.

Tutkijoiden mukaan tehtaan päästämät raskasmetallit tuhosivat joutsenten ravintonaan käyttämät kasvit. Osa joutsenista kuoli nälkään, osa muutti muualle.

Valdivian asukkaat ovat tapelleet tehdasta vastaan siitä lähtien. Kansanliike pitääkin tuomioistuimen päätöstä suurena voittonaan vuosia kestäneen oikeusprosessin jälkeen, kertoo puhelinhaastattelussa kansanliikkeen kärkihahmo José Araya.

-Päätös on meille tärkeä etappi, koska tuomioistuinlaitos nyt korkeimmalla tasollaan tunnustaa tehtaan vastuun ympäristökatastrofista, hän sanoo.

Ongelmia muidenkin tehtaiden yhteydessä

Araya sanoo, että kansanliikkeen taistelu tehdasta vastaan jatkuu. Kärkevimmät mielipiteet vaativat tehtaan sulkemista tai siirtämistä pois aran kosteikon tuntumasta.

Celulosa Arauco y Constitución -yhtiö, eli puhekielessä Arauco, on chileläisten keskuudessa kärsinyt huonosta maineesta muuallakin kuin Valdiviassa. Sillä on useita sellutehtaita Etelä-Chilessä, ja kaikkialla se on saanut paikallisen väestön kimppuunsa. Yhdessä tehtaassa tapahtui vakava mustalipeäonnettomuus vuonna 2007.

Tapauksilla on yhteys Suomeen, joka siirtää sellunvalmistusta kasvavalla vauhdilla etelään. Stora Enso on aloittamassa yhteistyötä Arauco-yhtiön kanssa, vaikkakaan ei Chilen maankamaralla. Yhtiöt ostivat keväällä 2009 yhdessä Uruguaysta laajat alueet espanjalaisen Ence-yhtiön jälkeensä jättämiä puuistutuksia, kun Ence päätti lähteä Uruguaysta.

Ence aikoi alunperin rakentaa sellutehtaan samoille seuduille Uruguayn ja Argentiinan rajajoen rannalle, minne suomalainen Metsä-Botnia rakensikin sellutehtaan. Argentiinalaiset ryhtyivät kiivaasti vastustamaan molempia tehdashankkeita. Espanjalaiset jättivät aikeensa sikseen, mutta suomalaiset veivät oman hankkeensa loppuun saakka.

Heinäkuussa 2009 Metsä-Botnian sellutehdas Uruguayssa kuitenkin vaihtoi omistajaa, kun UPM päätti ostaa sekä sellutehtaan että tehdasta ympäröivät eukalyptus-pellot.

Ei eettistä ongelmaa, sanoo Stora Enso

Stora Enson viestintäjohtaja Lauri Peltola perustelee yhteistyötä Araucon kanssa sillä, että yhtiö on Latinalaisen Amerikan merkittävimpiä metsäyhtiöitä. Stora Ensolla on kokemusta yhteistyöstä Araucon kanssa jo aiemmin Brasiliassa sijaitsevan paperitehtaan tiimoilla.

Peltola on tietoinen Araucon huonosta maineesta Chilessä.

- Pitää muista, että yhtiön ongelmat ovat peräisin menneiltä vuosilta. Yhtiön maine on Chilessä parantunut, ja heidän yritysvastuuohjelmansa on terävöitynyt, hän perustelee yhteistyötä.

Peltola sanoo, että Stora Ensolle ei muodostu eettistä ongelmaa siitä, että yhteistyökumppanilla on pahamaineinen menneisyys ympäristön pilaajana.

-Tärkeintä on, että tästedes noudatetaan vähintään yhtä tiukkoja normeja kuin Euroopassa.

Stora Enson ja Araucon yhteiselle sellutehtaalle etsitään paraikaa sijoituspaikkaa.

Suosittelemme