Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Mämmi on terveyspommi

Suomalaisen ruuan grand old man, kokki Jaakko Kolmonen patistaa kaikkia mämmin syöntiin. Pääsiäisen perinneruuassa on vähän kaloreita, mutta sitäkin enemmän terveyttä edistäviä ainesosia, hän valistaa.

Mämmiä ja kermaa kulhossa.
Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Mämmi on imellytettyä ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhoista. Ruuan alkuperä juontaa juurensa muinaiseen Persiaan, jossa jo vuosisatoja sitten tunnettiin imellytetty viljapuuro.

Suomessa mämmin valmistus alkoi historiankirjojen mukaan 1700-luvulla Varsinais-Suomessa, josta pääsiäisherkku levisi hiljalleen muualle Suomeen.

- Sitä mukaa kun taloihin rakennettiin enemmän uuneja, mämmin valmistus yleistyi. Varsinkin Karjalassa se on ollut hyvin suosittu ruoka, koska siellä uunissa tehtiin ruokia paljon, kertoo suomalaisen ruuan asiantuntija, kokki Jaakko Kolmonen.

Vähän kaloreita, paljon valkuaista

Kaiken kansan tuntema ruokaekspertti on suuri mämmin ystävä. Hän ei kehu vain makua, vaan muistuttaa mämmin terveellisyydestä ja hyvistä raaka-aineista.

- Ruisjauho sisältää 10 prosenttia valkuaista. Sitä voi verrata rasvaiseen loheen tai silavapitoiseseen sianlihaan. Ruismaltaassa ja -jauhoissa on myös 13 prosenttia kuituja eli se on luxusluokan tuote, josta vain jälkiuunileipä menee ohi, Kolmonen kehuu.

Lisäksi mämmissä on Kolmosen mukaan runsaasti hivenaineita kuten rautaa.

- Ja sadassa grammassa mämmiä on vain 115 kaloria eli se on kevyttä herkkua.

Mämmi ei kaipaa sokerikuormaa

Ruista imellytettäessä rukiin tärkkelys muuttuu sokeriksi. Oikein valmistettaessa mämmistä pitäisikin tulla itsessään niin makeaa, että se ei kaipaa lisämakeutta.

- Mämmin valmistuksessa on se etu, että tekovaiheessa ei tarvita sokeria tai siirappia. Tokihan syötäessä päälle voi laittaa sokeria, mutta pieni ripaus pitäisi riittää. Kaupoissa on valitettavasti myynnissä mämmejä, joissa voi olla parikymmentäkin prosenttia sokeria, Kolmonen harmittelee.

Mämmi syödään perinteisesti maidon kanssa, jotkut käyttävät maidon sijasta kermaa. Erikoisempiakin tapoja on, pääsiäsherkun kyytipoikana tarjotaan joskus esimerkiksi jäätelöä. Jaakko Kolmonen hyväksyy kaikki nautintotavat.

- Jos ajatellaan kotitekoisen - ei kaupasta ostetun äklömakean - mämmin kaikkia hyvyyksiä, niin mikäpä voisi olla hienompi jälkiruoka, tarjoaa sitä minkä kanssa tahansa. Siinä on maut ja terveelliset ruoka-aineet kohdallaan!

Suosittelemme