Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

TXT Sijoitustoiminta Hitas-asunnoilla kismittää Helsinkiä

Hintasäännellyillä Hitas-asunnoilla keinottelevat halutaan kuriin Helsingissä. Uusimpana esimerkkinä sijoittajien keinottelusta on loppuvuodesta valmistunut Hitas-kohde Arabianrannassa, mistä on laitettu vuokralle jo kuusi asuntoa.

Helsinkiin muuttavat kiilaavat vuokrajonossa ohi.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Asuntosijoittajat ovat ostaneet asuntoja huomattavasti vapaa-rahoitteisia asuntoja halvemmalla ja laittaneet ne saman tien vuokralle. Helsingin asunto-osaston päällikön Markku Leijon mukaan asuntojen vuokraaminen heti asuntojen valmistumisen jälkeen ei jätä arvailulle varaa.

- Tämä on ongelma, porsaanreikä tässä järjestelmässä. Mitään laittomuutta tässä ei ole kuitenkaan tapahtunut, mutta lopputulos ei ole toivottu.

- Eihän näitä ole sijoitusasunnoiksi tuotettu vaan lähinnä kohtuuhintaisiksi perheasunnoiksi, Leijo jatkaa.

Uusista säännöistä toivotaan apua

Arabianrannan kohteessa noudatettiin vielä vanhoja Hitas-sääntöjä, joissa asunnon sai ostaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Vanhat säännöt myös mahdollistivat usean Hitas-kohteen samanaikaisen omistamisen.

Sittemmin sääntöjä on rukattu siten, että kerralla saa omistaa vain yhden hintasäädellyn kohteen sekä ostajat arvotaan. Näillä toimenpiteillä kaupunki haluaa kitkeä sijoitustoiminnan pois hintasäädellystä asuntokaupasta.

Suosittelemme