Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Tulva pysäytti Australian hiilikaivokset

Koillis-Australiaa riivaava tulva on pysäyttänyt hiilikaivokset maan tärkeimmällä hiilentuotantoalueella. Hiili on Australian tärkein vientituote, joka tuottaa maalle vuosittain noin 41 miljardin euron tulot. Jo louhittua hiiltä ei saada satamiin, sillä vesi on katkaissut junaraiteet.

Tulva-aluetta Australiassa.
Kuva: Reuters
Avaa Yle-sovelluksessa

Hiilivarastot ovat tämän vuoksi huvenneet rajusti. Tosin hiiltä ei joka tapauksessa saataisi lähtemään, sillä laivat eivät pääse satamiin noutamaan lastia. Hiilenviennin keskeyttäminen on nostanut maailmanmarkkinahintaa, sillä Australia on maailman suurin kivihiilen ja toiseksi suurin lämmityshiilen viejä. Australian maailmanmarkkinaosuus kivihiilikaupassa on kaksi kolmasosaa.

Tulvista kärsivä Queenslandin alue on hiilentuotannon lisäksi Australian tärkein sokerintuotantoalue. Myös alueen viljanviljely on kärsinyt pahasti tulvista. Vaikkei Queensland olekaan Australian tärkeimpiä viljantuotantoalueita, ovat tulvat näkyneet jo viljapörsseissäkin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Tulvavesi nousee edelleen

Tulvista pahimmin kärsineellä alueella vedenpinnan odotetaan edelleen nousevan, ja saavuttavan huippunsa keskiviikkona. Viranomaiset pelkäävät tulvavesien pysyvän korkealla ainakin kaksi viikkoa.

Tulvavesi on vallannut kymmeniä pikkukaupunkeja ja katkaissut tie- ja rautatieyhteyksiä sekä sulkenut ainakin yhden lentokentän.

75 000 asukkaan Rockhampton on käytännössä täysin veden saartama, ja kaupungissa on evakuoitu noin 500 talon asukkaat. Viranomaiset ovat varoittaneet asukkaita käärmeistä ja krokotiileistä, jotka liikkuvat tulvaveden mukana.

Tulva-alueelta on evakuoitu lisää ihmisiä. Osan asukkaista viranomaiset ovat joutuneet pakottamaan pois kodeistaan.

Kahden viikon aikana tulva on vaikuttanut Koillis-Australiassa noin 200 000 ihmisen elämään. Tulvien vuoksi on kuollut marraskuun jälkeen jo kymmenen ihmistä.

Suosittelemme sinulle